Öljyyn on hukuttu aiemminkin – ja jääty henkiin

Öljyn hinnan romahdus ja synkät ennustukset eivät ole mikään uusi asia. Halventuneet hinnat lisäävät kysyntää ja kutistavat tarjontaa. Vähitellen.

Yhtä suurta raakaöljyn ylitarjontaa on koettu maailmanmarkkinoilla viimeksi vuonna 1998. Hinnat ovat myös laskeneet samaan tapaan kuin vuonna 1998. Öljymarkkinoilla tunnetaan nyt, mikäli mahdollista, vielä syvempää pessimismiä kuin vuonna 1998. Kun öljyn tynnyrihinta oli tuolloin pudonnut alle 10 dollarin, arvostettu aikakauslehti The Economist ennusti öljyn hinnan laskevan 5 dollariin. Sen sijaan hinta moninkertaistui:

Oljepris-economist

The Economist -lehden etusivu vuodelta 1998

Vastaavia synkkiä ennusteita on esitetty myös tällä kerralla.  Nyt jotkut tahot povaavat öljyn tynnyrihinnaksi 30 dollaria.

Sellaisella tasolla oleva öljyn hinta on kuitenkin ankea asia ainoastaan myyjille. Ostajien eli maailman useimpien maiden kannalta tämä on hyvä uutinen. Halventunut öljyn hinta vapauttaa rahaa käytettäväksi muihin tarkoituksiin, mikä lisää myös talouskasvua.

Kun talouskasvu kiihtyy ja öljyn hinta laskee, öljyn kysyntä lisääntyy. Kysynnän lisääntyminen kääntää todennäköisesti myös hinnan nousuun. Öljyn hinnannousu kannustaa puolestaan öljy-yhtiöitä etsimään ja tuottamaan entistä enemmän öljyä.

Öljymarkkinoilla esiintyy siis yleensä aaltoliikettä.

Markkinat romahtivat viime vuonna öljyn hinnan pysyttyä korkealla ja vakaalla tasolla viiden vuoden ajan. Kuten tunnettua, tämä johtui Saudi-Arabian haluttomuudesta olla maa, joka joutuisi leikkaamaan tuotantoaan muiden tuottaessa liikaa öljyä. Lisäksi Saudi-Arabia toivoi varmaan tämän lannistavan USA:n liuskeöljyntuottajat, joiden ei arveltu sietävän alhaisella tasolla olevaa öljyn hintaa.

Sen he ovat kuitenkin tehneet. Toiminnan tehostamisen ja rahoituksen uudelleenjärjestelyjen ansiosta tuottajat ovat pitäneet pintansa oletettua paremmin. USA:n öljyntuotanto on jatkanut kasvuaan ja on nyt miltei samalla korkealla tasolla kuin 1960-luvulla. Tällä hetkellä puhutaan jopa USA:n öljynviennin mahdollisesta käynnistämisestä.

Lisäksi on odotettavissa, että Iranin öljyä alkaa virrata markkinoille aivan lähiaikoina. Öljymarkkinoilla on siis pilvin pimein kielteisiä uutisia.

Öljy-yhtiöt leikkaavat nyt investointejaan kovalla kädellä. Samalla nykyisiä öljykenttiä tyhjennetään. Sen seurauksena tarjonta supistuu, ellei seuraavaksi ryhdytä etsimään uusia öljynporauskaivoja ja tuottamaan öljyä. Esimerkiksi liuskeöljykaivot ehtyvät paljon nopeammin kuin perinteiset öljykentät.  Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n julkaisemien tuoreimpien lukujen mukaan kysyntä on jo kasvanut öljyn hinnan halpenemisen seurauksena. Esimerkiksi amerikkalaiset autokauppiaat kertovat, että nyt myydään taas enemmän bensiinirohmuja kuin pitkään aikaan. Amerikkalaiset ovat lisäksi alkaneet autoilla enemmän bensiinin hinnan laskettua:

Yhteenlasketut ajomatkat USA:ssa (maileina)

Yhteenlasketut ajomatkat USA:ssa (maileina)

Samalla voi kuitenkin syntyä monia epävakaita tilanteita. Venäjän ja Saudi-Arabian kaltaiset maat saattavat kokea epävakautta, ellei öljyn hinta nouse. Siinä tapauksessa myös Pohjoismaissa joudutaan huolestumaan muistakin asioista kuin öljyn hinnasta.

Viime talvena monet tahot ennustivat öljyn hinnan lähtevän jälleen nousuun.  Ja niin se tekikin – hetkeksi.

Ennustaminen on aina vaikeaa, mutta on hyvä syy uskoa kysynnän ja tarjonnan tasapainottuvan niin, että öljyn hinta kääntyy taas nousuun. Vähitellen. Nykytilanne eroaa parista viimeisestä öljyalalla koetusta alamäestä sikäli, ettei OPEC enää voi manipuloida tarjontaa aiempaan tapaan. Tällöin elpyminenkin voi kestää pidempään kuin aiemmin.

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Lars Mohagen on vastaava salkunhoitaja ja hän on aiemmin työskennellyt sijoittajana, osakevälittäjänä ja analyytikkona.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.