Ostamme muiden myydessä

Kuinka nyt nähtävä pörssimyllerrys vaikuttaa ODINin rahastoihin? Jarle Sjo kommentoi ja on sitä mieltä, että ODINin laatuyhtiöihin panostava sijoitusfilosofia kestää hyvin laskevilla markkinoilla.

Osakemarkkinat laskevat voimakkaasti ja epävarmuus kasvaa, mutta mikä on laskun taustalla? Kiinan talouskasvun pelätään jäävän pienemmäksi vastaisuudessa, ja tämä vaikuttaa luonnollisesti maailmantalouteen Kiinan ollessa jo niin merkittävä markkina. Monet asiantuntijat keskittyvät Kiinan laskeviin osakemarkkinoihin, mutta se ei kerro koko kuvaa Kiinan taloudesta. Pahempi ongelma on Kiinan velkatilanne, joka on kavunnut pelottavalle tasolle. Historiallisesti mikään maa ei ole vastaavalla velkaantumisasteella selvinnyt näin suuresta epätasapainosta ilman heikomman talouskasvun ajanjaksoa.

Toinen kysymysmerkki on Yhdysvaltojen keskuspankki ja epävarmuus siitä, milloin korkoja nostetaan. Korkojen nousu on pohjimmiltaan myönteinen merkki siitä että yhdysvaltain taloudella menee hyvin, mutta se aiheuttaa epävarmuutta markkinoilla.

Laskevat raaka-ainehinnat huolestuttavat myös sijoittajia. Jotkut ovat sitä mieltä, että hinnat laskevat investointien vähentyessä Kiinassa kun taas toiset uskovat laskun johtuvat raaka-ainekuplasta, joka on kasvanut vuodesta 2005 lähtien.

Pörssilasku vaikuttaa joka tapauksessa moneen norjalaiseen yhtiöön. Norjan kruunun heikkeneminen muihin valuuttoihin verrattuna on hyödyttänyt Norjan vientiä ja edistänyt kilpailukykyä.

Osakemarkkinoilla nähdään vahvoja kausivaihteluja. ”Sell in May” ja ” Remember to buy in November” ovat usein hyviä neuvoja lyhytjänteisille sijoittajille. Osakemarkkinoilla nähdään usein korjausliike elo-, syys- tai lokakuussa.

Kysymys kuuluu siis; onko nyt kyse korjausliikkeestä vai alkavasta laskukaudesta? Kukaan ei tietenkään osaa vastata tähän, me uskomme silti korjausliikkeeseen. Historiallisesti laskukausi on usein alkanut kun pörssin arvostustasot ovat erittäin korkealla tasolla verrattuna kirjanpitoarvoihin, kuten esimerkiksi Oslon pörssissä 1991, 1998, 2001 ja 2008. Silloin P/B -luvut olivat reilusti yli kahden, kun ne tänä päivänä ovat 1,3.

Vaikka Kiinan talouskasvu olisi jatkossa heikompaa, menee Yhdysvaltain taloudella kuitenkin hyvin. Lisäksi Euroopan taloudessa on nähtävissä positiivisia merkkejä. Euroopan keskuspankki, EKP, on valmis tekemään paljon sen eteen, että talouskasvua tuetaan myös jatkossa euroalueella. Tämä on hyvä uutinen niin korko- kuin osakemarkkinoille.

Ovatko viime päivien tapahtumat sitten vaikuttaneet meidän tapaan työskennellä? Ei ole. Teemme samalla tavalla työtä löytääksemme laatuyhtiöitä, jotka luovat arvoa pitkällä tähtäimellä. Sijoitusfilosofiamme etuna on, että nämä laatuyhtiöt pärjäävät markkinoita paremmin myös huonoina aikoina. Käytämme hyväksi muiden pelkoa ostamalla lisää huonoina aikoina.

Olemme varautuneet siten, että esimerkiksi ODIN Norgessa meillä on lähes 10 % rahaston varoista käteisenä. Ostamme muiden myydessä.

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Jarle Sjo on koulutukseltaan ekonomi ja hänellä on yli 15 vuoden kokemus salkunhoidosta ja analysoinnista merenkulku- ja öljypalvelusektoreilta.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.