Rikastuta eläkepäiviäsi

Monet yllättyvät huomatessaan, kuinka paljon tulot pienenevät heidän siirtyessään eläkkeelle. Jos ryhdyt säästämään tänään, sinun ei tarvitse olla huolissasi vaan voit odottaa innolla eläköitymispäivääsi.

Riittääkö tuleva eläkkeesi toteuttamaan eläkeaikaiset unelmasi?

  • Työssäoloaika pitenee
  • Eläkekertymien perusteet heikkenevät
  • Vuotuiset palkantarkistukset jäävät pienemmiksi kuin palkkatulojen kasvu

Kokemuksemme mukaan tulevilla eläkeläisillä on tähtäimessään ainoastaan yksi eläköitymiseen liittyvä asia:he haluavat päästä nauttimaan elämästä. Tämän unelman toteuttaminen on tietysti yksilöllistä, mutta monien on syytä kysyä itseltään, onko heillä mahdollisuus päästä nauttimaan elämästä eläkejärjestelmään perustuvan eläkkeen turvin. Karkeasti arvioiden voidaan sanoa, että tulevien sukupolvien tulot puolittuvat sinä päivänä, jolloin he siirtyvät eläkkeelle. Toisin sanoen tällä hetkellä 50 000 euroa ansaitseva henkilö voi odottaa saavansa noin 25 000 euron suuruisen eläketulon. Tulojen puolittuminen ei näin luo mitenkään hyviä lähtökohtia päästä nauttimaan elämästä.

Tämän vaikutuksen kompensoimiseksi varoja joudutaan säästämään oma-aloitteisesti. Noudattamalla seuraavia kolmea ohjetta vältyt oman eläkesäästämisen suurimmilta sudenkuopilta:

  1. Aloita säästäminen varhaisessa vaiheessa
  2. Säästä rahastoihin
  3. Säästä toistuvasti ja pitkään

Kartuta eläkettäsi kannattavan säästämisen avulla

Luonnollinen ratkaisu, jonka avulla voit saada kunnon tulot myös eläkeläisenä, on säästämisen aloittaminen varhaisessa vaiheessa. Mitä aiemmin aloitat, sitä pidempään rahasi pääsevät osallisiksi osakemarkkinoiden pitkällä aikavälillä tuottamasta lisäarvosta. Myös korkojen korkovaikutus on suotuisa pitkään kestäneen säästämisen yhteydessä.

Säästä oikein – valitse rahastosäästäminen

On myös tärkeää, että säästät ”oikein”. Sekä teoria että historia osoittavat kristallinkirkkaasti, että osakerahastot tarjoavat 3–6 prosentin lisätuoton pankkikorkoon verrattuna. Eläkesäästäminen tapahtuu usein pitkähkön ajanjakson kuluessa. Tällöin nämä prosentit synnyttävät sinulle huomattavasti suuremman ”eläkerahaston” kuin esimerkiksi pankkisäästäminen.

Optimaalinen tapa ryhtyä eläkesäästäjäksi on tehdä sellainen säästösopimus, jossa osakkeiden osuus on huomattava, mikäli aikahorisonttisi vain sallii sen.

Jos sinulla on tietty rahasumma, jonka voit sijoittaa jo tänään samaan aikaan säästösopimuksesi tekemisen kanssa, myös sen vaikutus on huomattava. Sen ansiosta voit mahdollisesti pienentää kuukausittain säästämääsi summaa.