Älä vain istu siinä, tee jotakin!

Useimmilla työpaikoilla toimeliaisuutta ja aktiivisuutta pidetään myönteisenä asiana. Joutilaisuutta ei tietenkään juuri arvosteta. Kuinka toimelias sinun tulee hyvien yritysten pitkäjänteisenä omistajana olla?

Pitkäjänteiselle sijoittajalle on tärkeintä rakentaa vankka salkku sellaisista yhtiöistä, joilla on pitkän aikavälin kilpailuetu, ja samalla olla maksamatta liikaa näistä osakkeista. Kun tämä on tehty, hänen pitää yrittää suoriutua kaikkein vaikeimmasta tehtävästä, nimittäin aloillaan pysymisestä. Aloillaan pysyminen ei kuitenkaan tarkoita toimettomuutta, joutenoloa.

Tee jotakin!

Kun markkinat laskevat ja osakekurssit hipovat uusia pohjalukemia, monista sijoittajista alkaa usein tuntua siltä, että heidän pitää tehdä jotakin – ja kernaasti saman tien. Jo se, että ryhtyy toimeen, saa ihmisen vakuuttumaan siitä, että hän on joka tapauksessa tehnyt jotakin tappion estämiseksi. Näin ollen hän uskoo, että hänellä on tilanne hallinnassa.

Markkinoita tiiviisti seuraavan sijoittajan on usein vaikeaa erottaa hyödyllinen informaatio hyödyttömästä. Sijoittajana sinun on luonnollisesti tiedettävä, miksi olet sijoittanut johonkin tiettyyn yhtiöön. Tämä ei välttämättä tarkoita, että sinun on seurattava herkeämättä yhtiötä luotaavien välittäjien ja analyytikkojen uutisvirtaa – pikemminkin päinvastoin. Päivittäin noteeratut osakekurssit lisäävät taipumusta tehdä harkitsemattomia ostoja ja myyntejä.

Jos asuntosi ulko-oven viereen olisi joka päivä kiinnitetty asunnon senhetkisestä markkinahinnasta kertova kyltti, olisit ennemmin tai myöhemmin myynyt asuntosi joko viime kuukausien voimakkaan hinnannousun sokaisemana tai jatkuvan hinnanlaskun pelossa. Pitkäjänteisessä osakesalkunhoidossa käy usein niin, että mitä enemmän salkkua käännetään ja väännetään, sitä heikompi on lopputulos. Erinäiset tutkimukset* osoittavat, että sijoittajien osakekaupankäynnin tuoton ja tiheyden välillä on negatiivinen yhteys.

Osakkeita myydään pohjimmiltaan kolmesta syystä. Ensinnäkin osake myydään, koska yhtiön pitkän aikavälin kilpailuedun odotetaan heikkenevän. Toiseksi osake myydään, koska luottamus yhtiön johtoa kohtaan on kaikonnut. Kolmas myynnin syy on se, että osake on hinnoiteltu käsittämättömän korkealle. Jos yksi näistä kriteereistä täyttyy, ei sijoittaja saa jäädä toimettomaksi.

Oman itsesi pahin vihollinen

Monia sijoittajia leimaa tietoharha. Informaatio ei ole sama kuin tietämys. Mitä enemmän yritystä koskevaa informaatiota olet saanut, sitä paremmin uskot pystyväsi ennustamaan tulevaisuutta, ja mitä suurempi perusteeton itseluottamuksesi on, sitä enemmän osakekauppaa teet. Liiallinen informaatiotulva johtaa usein siihen, että toimit uuden informaation varassa ja annat sille huomattavasti enemmän painoarvoa kuin se itse asiassa ansaitsee. Tietoharhan takia sijoittajat käyvät osakekauppaa useammin kuin on aiheellista. Warren Buffett on lausunut:

”Investment success is not a matter of how much you know but how realistically you define what you don`t know”.

Stressinhallinta

Lääkintäalan kriisiryhmät harjoittelevat paljon kaikkien mahdollisten tilanteiden varalta. Tällä pyritään muun muassa estämään se, että tunteet saavat dramaattisissa tilanteissa vallan ja kriisiryhmän jäsenet tekevät jotakin, jolla on tuhoisat seuraukset. He harjoittelevat pitääkseen päänsä kylmänä kaikkein pahimmassakin myllerryksessä.

Sijoittajana sinun tulee harjoitella, miten siinä tilanteessa tulee toimia, jos osakkeittesi hinta tai rahastosi arvo laskee huomattavasti lyhyessä ajassa. Kun laadit säästösuunnitelman ja mietit tarkkaan, millä tavalla reagoit stressitilanteessa ja osakemarkkinoiden jyrkän laskun aikana, olet huomattavasti paremmin varustautunut kohtaamaan heikkojen kausien tuomat haasteet. Hyvän valmentautumisen ansiosta käännät osakkeisiin liittyvät lyhytkestoiset ongelmat omaksi eduksesi ja vältyt hätiköidyiltä ratkaisuilta.

Jos tiedät omistavasi osakkeita suotuisat tulevaisuudennäkymät omaavissa yrityksissä, sinun ei ole syytä huolestua jyrkistä markkinalaskuista. Kurssien laskiessa on olennaisen tärkeää säilyttää malttinsa ja pysyä rauhallisena tai jopa ostaa lisää osakkeita, vaikka kaikki muut tekevät juuri päinvastoin.

“There are two kinds of investors; those who don’t know where the market is headed, and those who don’t know that they don’t know. Then again, there is a third type of investor – the investment professional, who indeed knows that he or she doesn’t know, but whose livelihood depends upon appearing to know”. William Bernstein

 

*Why do investors trade too much? Braber, Odean – University of California 2006

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Oddbjørn Dybvad on Norjan kauppakorkeakoulusta valmistunut ekonomi. Hän on työskennellyt aikaisemmin rahastoanalyytikkona.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.