Makrokatsaus: Heinäkuussa suuria heilahteluja

Sen jälkeen kun 61 prosenttia kreikkalaisista oli heinäkuun alussa äänestänyt EU:n, EKP:n ja IMF:n kanssa tehtävää velkasopimusta koskevaa ehdotusta vastaan, pääministeri Tsipras käynnisti uudet neuvottelut rahoituslaitosten kanssa.

Ennen kansanäänestystä laskussa olleet osakemarkkinat reagoivat positiivisesti äänestystulokseen ja rahoitusmarkkinoiden volatiliteetti väheni.

Osapuolet ilmoittivat 13. heinäkuuta päässeensä yksimielisyyteen, ja Kreikka saa vielä lainaa luvattuaan, että se ryhtyy toteuttamaan uudistuksia ja budjettileikkauksia. Kreikan parlamentti on hyväksynyt arvonlisäveroon, eläkkeisiin, pankkeihin ja oikeuslaitokseen kohdistuvat uudistukset, mutta haasteita riittää edelleen. Kysymyksiä herättävät erityisesti Kreikan kyky ja halu panna uudistukset täytäntöön sekä maan mahdollisuudet selviytyä velkataakastaan.

Toinen rahoitusmarkkinoita tänä kesänä askarruttanut asia on ollut Kiinan osakkeiden laskukierre. Viime vuonna tapahtuneen voimakkaan nousun jälkeen Shanghain pörssi laski kesäkuun viimeisten viikkojen aikana peräti 15 prosenttia. Heinäkuussa pudotus jatkui ja oli 14 prosenttia. Myös Brasilian ja Etelä-Korean osakemarkkinat vaikuttivat viime kuussa negatiivisesti kehittyvien markkinoiden tuottoon.

Lue koko raportti tästä: ODINin makrokatsaus 7-2015

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Mariann Stoltenberg Lind on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta korkosalkunhoitajana. Hän toimii nyt ODINin korkorahastojen salkunhoitajana yhdessä Nils Hastin kanssa.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.