Makrokatsaus: Kehitys oli joulukuussa vaihtelevaa

Osakemarkkinoiden kehitys oli joulukuussa vaihtelevaa. Öljyn hinta laski joulukuun aikana noin 70 dollarista 57 dollariin tynnyriltä.

Kehittyvillä markkinoilla negatiivisesta kehityksestä vastasi erityisesti Venäjä. Rupla jatkoi heikentymistään joulukuussa. Venäjän taloudelle ongelmia tuottivat sekä öljyn hinnan halpeneminen että Ukrainan konfliktin seurauksena asetetut pakotteet. Pääomaa virtasi pois maasta ja inflaatio lisääntyi ruplan heikkenemisen takia. Venäjän keskuspankki yritti jarruttaa tätä kehitystä nostamalla ohjauskoron 10,5 prosentista 17 prosenttiin.

Kreikassa kävi joulukuun lopussa selväksi, että maassa on järjestettävä uudet vaalit, koska hallituksen presidenttiehdokas ei onnistunut saamaan riittävästi tukea parlamentissa. Suurin puolue on nyt Syriza, joka suhtautuu kielteisesti säästötoimiin ja Kreikassa käyttöön otettuun uudistusohjelmaan. Puolue haluaa myös neuvotella uudelleen EU:n kanssa tehdyn velkasopimuksen. Kreikan valtionlainojen korot nousivat noin prosentilla vaalien varmistumisen jälkeen.

Makrokatsaus ODIN 12 2014

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Mariann Stoltenberg Lind on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta korkosalkunhoitajana. Hän toimii nyt ODINin korkorahastojen salkunhoitajana yhdessä Nils Hastin kanssa.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.