Makrokatsaus: Määrällistä elvytystä Euroopassa

Euroopan keskuspankki käynnisti maaliskuussa jäsenmaiden valtionlainojen osto-ohjelmansa, niin kutsutun määrällisen elvytyksen (QE). Tämän seurauksena korot ovat laskeneet ja osakemarkkinat nousseet Euroopassa.

Riskinottohalukkuutta vähensivät useat seikat kuten Lähi-idän levottomuudet ja Iranin kanssa käytävien ydinsopimusneuvottelujen viivästyminen. Samat seikat vaikuttivat myös öljyn hintaan, joka lähti laskuun, kun tieto Iranin kanssa aikaansaadusta ydinsopimuksesta tuli julkisuuteen. Iranin öljyyn kohdistettujen pakotteiden purkaminen lisää tarjontaa markkinoilla, jotka jo nyt kärsivät öljyn liikatuotannosta. Öljyn tynnyrihinta liikkui maaliskuussa 55 ja 60 dollarin välillä.

Kreikan ja sen velkojien väliset neuvottelut jatkuivat maaliskuussa. Kreikka ei ole vielä pystynyt esittämään sellaisia budjettileikkauksia ja uudistustoimia koskevia ehdotuksia, jotka EU, IMF ja Euroopan keskuspankki voisivat hyväksyä. Kreikan valtionkassa on pian tyhjä, ja monet tahot pitävät nyt Kreikan irtautumista euroalueesta entistä todennäköisempänä.

Lue koko raportti tästä: Makrokatsaus 3 2015 ODIN

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Mariann Stoltenberg Lind on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta korkosalkunhoitajana. Hän toimii nyt ODINin korkorahastojen salkunhoitajana yhdessä Nils Hastin kanssa.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.