Makrokatsaus: Volatiliteetti lisääntyi kesäkuussa

Rahoitusmarkkinoiden volatiliteetti lisääntyi kesäkuussa, varsinkin kuukauden loppupuolella, kun Kreikan tilannetta koskeva levottomuus kasvoi uusiin mittoihin. Kreikan irtautuminen euroalueesta näyttää nyt aiempaa todennäköisemmältä.

Kreikasta, joka oli lykännyt kaikkien velkojensa maksamista IMF:lle kesäkuun loppuun, tuli historian ensimmäinen teollisuusmaa, joka on laiminlyönyt maksunsa IMF:lle. Kreikan valtion kassa on tyhjä ja pankeista ovat rahat miltei loppu. Kreikka otti kesäkuun lopussa käyttöön pääomakontrollin sekä 60 euron päivittäisen nostorajoituksen henkilöä kohti. Kreikan pankit ovat riippuvaisia EKP:n hätärahoituksen jatkumisesta.

Osakkeiden kurssikehitys oli kesäkuussa negatiivinen. Tämä koski etenkin Kiinaa. Kiinalaiset osakkeet ovat nousseet viime vuoden aikana rajusti, ja monet sijoitukset on rahoitettu lainarahalla. Shanghain pörssi laski kesäkuun kahden viimeisen viikon aikana peräti 15 prosenttia, ja laskusuuntaus jatkui heinäkuun alussa.

Lue koko raportti tästä: ODINin makrokatsaus 6 2015

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Mariann Stoltenberg Lind on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta korkosalkunhoitajana. Hän toimii nyt ODINin korkorahastojen salkunhoitajana yhdessä Nils Hastin kanssa.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.