Matkakirje Brasiliasta

Salkunhoitajamme Jarle Sjo vieraili viime viikolla Brasiliassa. Hän tapasi siellä useiden yhtiöiden, muun muassa Petrobras-öljyjätin edustajia.

ODIN Norge -rahaston salkunhoitajan Brasilian matkan taustalla on ennen kaikkea se, että maassa tapahtuva öljynetsintä ja öljyntuotanto vaikuttavat suuressa määrin koko maailman ja varsinkin Norjan öljypalveluyhtiöihin. 25 prosenttia ODIN Norge -rahaston vertailuindeksistä, OSEFX Mutual Fundista, painottuu Brasilian öljyteollisuuteen. Esimerkiksi monilla seuraavista norjalaisista yhtiöistä on maassa suoraa liiketoimintaa: Aker Solutions, Statoil, Odfjell Drilling, Seadrill, Subsea 7, BW Offshore, Solstad Offshore ja DOF. Tapasimme matkan aikana henkilökohtaisesti monia näistä yhtiöistä.

reisebrev-brasil-320x240

Status: Brasilia Brasilian BKT:n kasvu on ollut viime vuodet heikkoa. Kehnon infrastruktuurin, byrokratian ja korruption takia liiketoiminnan harjoittaminen on maassa hankalaa. Lisäksi viranomaiset ovat edellyttäneet Brasiliassa toimivilta kansainvälisiltä öljyalan ja offshore-toimijoilta vähintään 65 prosentin ”paikallista osuutta”. Tämä vaatimus voidaan täyttää käyttämällä paikallisia työntekijöitä tai paikallisia porauslauttoja ja aluksia. Merkittävä tapahtuma Brasiliassa ovat vaalit, joissa vasemmistosiipeä edustava istuva presidentti Dilma Rousseff kohtaa oikeistolaisen Aécio Nevesin. Nevesin on aiemmin arvioitu saavuttavan niukan enemmistön, mihin pörssi on reagoinut positiivisesti. 26. lokakuuta järjestettävällä viimeisellä kierroksella saavutettu voitto olisi merkinnyt maan jonkin asteista liberalisoitumista ja öljyalalle asetettavien erityissäännösten käyttöönottoa.

Petrobras on Brasilian suurin öljyntuottaja. Yhtiöllä oli vuoteen 1997 asti yksinoikeus Brasilian öljyntuotantoon. Nyt yhtiö noteerataan pörssissä, mutta Brasilian valtio omistaa siitä enemmistöosuuden. Vierailimme Petrobrasissa, joka kertoi hyviä uutisia. Yhtiö ilmoitti aikovansa lisätä öljyntuotantoa tulevien kuuden vuoden aikana 2 miljoonasta tynnyristä 4 miljoonaan tynnyriin päivässä. Petrobrasia ei huolestuta se, että öljyn hinta on laskenut huomattavasti ja oletettavasti pysyy jatkossakin alhaisella tasolla ainakin jonkin aikaa. Tämän tuotannon lisäyksen vaikutuksesta öljypalveluyhtiöiden palvelujen kysyntä kasvaa, mitä pidämme erittäin myönteisenä asiana.

jarle-sjo-petrobras-240x320

Öljynporauslauttojen markkinat Petrobras on ylivoimaisesti suurin syvän veden porauslauttojen käyttäjä maailmassa. Yhtiöllä on nyt 62 porauslauttaa, mutta se arvioi tarvitsevansa tulevien viiden vuoden aikana noin 65–70 porauslauttaa lisää. Markkinoiden kannalta on tietysti hyvä, että yhtiö lisää öljyntuotantoa ja tarvitsee sen seurauksena entistä enemmän öljynporauslauttoja, mutta valitettavasti uusien porauslauttojen tuotantotahti on vielä kovempi kuin kysyntä. Tämä johtaa hyvin todennäköisesti ylikapasiteettiin.

Brasilian eri telakoilla rakennetaan kaiken kaikkiaan peräti 29 uutta öljynporauslauttaa, joiden odotetaan olevan toimitusvalmiita vuosien 2016 – 2020 aikana. Markkinoiden arvion mukaan tästä ei kuitenkaan aiheudu mitään suurta ongelmaa, koska toimitusten odotetaan myöhästyvän huomattavasti siksi, etteivät brasilialaiset telakat ole aiemmin rakentaneet porauslauttoja. Telakoilla käydessämme saimme kuitenkin sellaisen käsityksen, että suurin osa porauslautoista on suunnitellussa aikataulussa. On epäselvää, valmistuvatko kaikki 29 porauslauttaa ajallaan, mutta ainakin 20 niistä toimitetaan kaikesta päätellen suunnitelmien mukaisesti. Joka tapauksessa Petrobras tarvitsee ilmeisesti jatkossa entistä vähemmän kansainvälisten toimijoiden porauslauttoja, mikä vaikuttaa negatiivisesti tähän segmenttiin.

Muut segmentit Muiden segmenttien kuten FPSO:n (kelluvien tuotantoalusten) ja subsea-alan tilanne näyttää valoisammalta. Petrobras tarvitsee vuoteen 2020 mennessä 32 FPSO-alusta ja ajanjaksona 2020–2025 vielä 35 alusta lisää. Salkkuyhtiömme BW Offshore on hyvissä asemissa kysynnän kääntyessä nousuun. Yhtiöllä on tällä hetkellä Brasiliassa kolme FPSO-alusta, ja se operoi lisäksi kahta alusta muiden toimijoiden toimeksiannosta. Vaikka niiden rakennuskapasiteetti on rajallinen, niitä saatetaan vastaisuudessa käyttää muiden yhtiöiden toimeksiantoihin.

BWOffshore-320x240

Petrobras ilmoitti myös tarvitsevansa tulevina vuosina lisää subsea-palveluja, joten Subsea7-salkkuyhtiöllämme on oivallinen tilaisuus päästä hyötymään tulevasta noususta.

ODIN on hyvissä asemissa Tiivistettynä voimme todeta, että Brasilian öljyntuotanto kasvaa tulevina vuosina ja että Petrobras on edelleen ylivoimaisesti suurin öljyntuottaja. Öljynporausmarkkinoilla on kuitenkin nähtävissä tulevasta ylikapasiteetista johtuva negatiivinen suuntaus, minkä takia ODIN Norge -rahastossa on päätetty olla sijoittamatta näille markkinoille. Sitä vastoin FPSO-alusten ja subsea-segmentin näkymät ovat valoisat, ja BW Offshoren ja Subsea7:n omistustemme ansiosta rahastomme on öljypalvelualalla hyvissä asemissa tulevaisuutta ajatellen.

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Jarle Sjo on koulutukseltaan ekonomi ja hänellä on yli 15 vuoden kokemus salkunhoidosta ja analysoinnista merenkulku- ja öljypalvelusektoreilta.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.