Mitä tapahtuu kiinteistömarkkinoilla?

ODIN Kiinteistö on syyskuun alku puolen huipusta kokenut noin 9 prosentin laskun. Tämä selittyy pääsääntöisesti markkinoiden epävarmuudella korkojen tulevista liikkeistä ja sen vaikutus kiinteistöosakkeisiin.

Lyhyesti kurssin laskun syistä:

  • Ruotsin kruunu on heikentynyt suhteessa euroon noin 2,2% kuluneen kuukauden aikana. 75% rahastosta on sijoitettu ruotsalaisiin arvopapereihin, millä on negatiivinen vaikutus rahaston kurssiin mitattuna euroissa.
  • Useat yhtiöt, joihin olemme sijoittaneet, ovat vahvistaneet omaa pääomaansa voidakseen olla joustavampia tulevaisuuden kasvun suhteen. Tämä on tehty markkinakurssiin nähden alennuksella ja on täten vaikuttanut sijoituksiimme jonkin verran negatiivisesti lyhyellä tähtäimellä.
  • Huhut mahdollisesta korkojen noususta – suhtaudumme tähän maltilla. Kun tämä todella tapahtuu, uskomme sen olevan enimmäkseen ennustettavissa siten, että markkinat sopeutuvat tilanteeseen ajalla.

Tällä hetkellä emme ole huolissamme:

Kuvaaja alapuolella näyttää, että turbulenssi kiinteistömarkkinoilla on aina ollut yksittäinen tapahtuma, joka tarjoaa hyviä ostomahdollisuuksia. Olemme siis sitä mieltä, että viimeaikainen korjausliike tarjoaa hyvän mahdollisuuden kasvattaa säästöjään/sijoitusosuuttaan rahastossa.

Päivän tilanne muistuttaa paljon viime vuoden kevään tapahtumia ja tämän vuoden tammikuun heilahdusta. Keväällä 2015 eurooppalaiset pitkät korot nousivat kun taas tammikuussa 2016 pelättiin Kiinan tulevaa talouskasvua. Molempina kertoina kiinteistösijoitusyhtiöt kokivat melkoisia korjausliikkeitä.

Nämä vaihtelut näyttävät olevan tyypillisiä 1-2 kuukauden mittaisia kestoltaan ja muistuttavat suuresti nykyhetken tilannetta. Me uskomme viimeaikaisesta, lyhytkestoisesta kurssin alenemisesta huolimatta, että tasapainoinen, ennalta-arvattava ja kasvava trendi jatkuu. Samalla luotamme kiinteistöjen arvonnousuun, joka vahvistaa uskoa toimialan yrityksiin sekä rauhoittaa markkinoita.

Mielestämme mitään fundamentaalista muutosta ei ole tapahtunut kiinteistömarkkinoilla:

  • Korot ovat nousseet marginaalisesti tänä vuonna ja ovat edelleen kiinteistöyrityksille erittäin houkuttelevilla tasoilla.
  • Valuutta on vaikuttanut negatiivisesti euroissa mitattuna rahastoon, ja nyt saamme ostettua enemmän ruotsalaisia osakkeita euroillamme.
  • Ruotsin talous (johon yli 70% rahastosta on sijoitettu) on osoittanut erittäin vahvaa kehitystä tänäkin vuonna
  • Yritykset ovat jatkaneet kasvamista ja ovat vankassa asemassa sekä taloudellisesti että toiminnallisesti.
  • Yritykset Balder, Victoria Park, Sagax ja Catena (joihin olemme sijoittaneet) ovat kaikki vahvistaneet omapääomaansa syksyn aikana. Balder teki ison oston transaktionsa yhteydessä, kun taas loput korottivat joustavuuttaan parantaakseen kasvumahdollisuuksiaan jatkossa.

Kirjoittanut

Salkunhoitaja
Øystein on valmistunut Lontoon Cass Business Schoolsta korkeimmilla arvosanoilla ja lisäksi hänelle on alempi korkeakoulututkinto pääaineenaan rahoitus Norjan BI kauppakorkeakoulusta.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.