Monet asiat ovat erilaisia, mutta kyse on ulkoisista tekijöistä

Voimmeko jakaa pörssin yksinkertaisesti arvo- ja kasvuosakkeisiin? Uskomme sisällön olevan merkitykseltään ulkoisia tekijöitä suurempi.

Monet tekevät mielellään eron ”kasvuosakkeisiin” ja ”arvo-osakkeisiin” sijoittavien tahojen välille. Tällä erolla pyritään selittämään tekijöitä, jotka ratkaisevat erilaisten sijoittajien pitkän aikavälin osaketuoton. Kasvuosakkeille on ominaista se, että nykyinen tulos hinnoitellaan korkealle tasolle, koska tuloskasvun uskotaan olevan nopeaa. Sen sijaan arvo-osakkeiden kohdalla asia on pikemminkin päinvastoin: oma pääoma hinnoitellaan nimittäin alhaiselle tasolle, koska vain harvat uskovat yhtiöiden kasvuun tai hyvään kannattavuuteen

Tämä jako saattaa tuntua keinotekoiselta. Ensimmäiseen osaketyyppiin sijoittaminen toimii hyvin jossakin vaiheessa, kun taas toinen osaketyyppi kannattaa jollakin toisella aikavälillä. On miltei mahdotonta tietää, milloin kannattaa valita ensimmäinen osaketyyppi toisen asemesta. Tämä hämärtää myös käsitystä siitä, mistä sijoittamisessa on oikeastaan kyse.

Olen itse nuorena tutkinut innokkaasti kasvu- ja arvo-osakkeita, ja Norjan kauppakorkeakoulussa tekemäni tutkielma käsitteli samaa aihetta. Onneksi suhtautumiseni asioihin muuttui ajoissa, ja aloin uskoa lisäarvon tuottamisen merkitykseen sijoituskriteerinä.

Me ODINissa emme pidä jakoa ”kasvu”- ja ”arvo-osakkeisiin” kovinkaan kiinnostavana. Tuskin kukaan arvosijoittaja on haluton sijoittamaan yhtiöihin, jotka pystyvät kannattavaan kasvuun. Ja kukapa kasvusijoittaja ei haluaisi ostaa halpoja osakkeita?

Monet tutkimukset osoittavat halpojen arvo-osakkeiden tuottaneen pitkällä aikavälillä paremmin kuin markkinat. Toiset tutkimukset kertovat kuitenkin kasvuosakkeiden kannattavan paremmin. Yksi tyyli näyttää toimivan yhdessä vaiheessa, kunnes se sitten lakkaa toimimasta.

Perinteiset arvosijoittajat ostavat halpoja osakkeita, joita myydään substanssiarvon alittavaan hintaan. Tätä arvoa ei ole valitettavasti kirjattu mihinkään, ja arvonmääritykseen liittyy ikävä kyllä suurta epävarmuutta. Siksi arvosijoittaja haluaa tarkastella joitakin yksittäisiä tunnuslukuja ja päätyy ostamaan osakkeita, jotka ovat edullisia kirjanpitoarvoon ja tulokseen nähden. Valitettavasti näihin edullisiin osakkeisiin on kuitenkin usein syytä suhtautua varoen. Ne ovat halpoja, koska niihin liittyy joko markkina-asemasta tai markkinanäkymistä johtuvia suuria haasteita. Perinteisten arvosijoittajien riskinä on se, ettei heidän sijoituskohteenaan oleva yhtiö kykene milloinkaan parantamaan tulostaan. Huonoista yhtiöistä tulee harvoin hyviä. Osakkeen edullisesta hinnasta ei ole apua, ellei yhtiö pysty parantamaan tulostaan. Sellaisten arvoloukkujen syntyessä arvo hupenee vähitellen.

Arvosijoittajat toivovat, että osakkeet hinnoitellaan uudelleen. Niin tapahtuu vasta, jos yhtiö parantaa kilpailuasemaansa tai sen markkinanäkymät kohenevat. Toisin sanoen yhtiön tulee kasvaa kannattavasti, jotta sen arvostustaso nousisi.  Arvosijoittajat haluavat yleensä paremman osaketuoton kuin minkä markkinat voivat keskimäärin tarjota. Kun kasvuinvestointeja ei tehdä, voidaan maksaa enemmän osinkoa.

Niin kutsutut kasvusijoittajat ostavat osakkeita, joiden tuotto kehittyy paremmin kuin markkinoilla keskimäärin ja joiden hinnoitteluun vaikuttaa usein se, että kasvu vahvistuu.  Kasvusijoittajan riskinä on yhtiön kasvun tyrehtyminen, koska hinnoittelu heijastaa yleensä pysyvästi vahvana jatkuvaa kasvua. Kasvusijoittaja haluaa luonnollisesti myös ostaa osakkeen alle sen ”todellisen arvon”, jossa arvon laskenta perustuu pitkän aikavälin kassavirtoihin.  Osakkeesta maksettavan osingon merkitys on kasvusijoittajille yleensä vähäinen, koska kasvu edellyttää kassavirran uudelleen sijoittamista. Kasvusijoittajat maksavat kernaasti enemmän markkina-aseman paranemisesta ja tulevaisuudennäkymien muuttumisesta aiempaa valoisammiksi. Kasvu on yleensä myönteinen asia, mutta kasvu saattaa myös tuhota arvot, ellei pääoman tuotto ole tyydyttävä.

Kyllä kiitos – molempi parempi

Miksi meidän on sijoittajina syytä rajoittua ”kasvuosakkeisiin” ja ”arvo-osakkeisiin”? Me ODINissa etsimme lisäarvoa tuottavia yhtiöitä eli yhtiöitä, jotka pystyvät kasvamaan hyvin kannattavasti. Haluamme sijoittaa vakaisiin liiketoimintamalleihin. Tähtäimessämme ovat yhtiöt, jotka kykenevät sekä kasvamaan kannattavasti ja tuottamaan meille lisäarvoa että maksamaan korkeaa osinkoa. Samalla haluamme maksaa mahdollisimman vähän näistä yhtiöistä. Tavoitteenamme on löytää yhtiöitä, jotka tarjoavat meille hyvän tasapainon kannattavan kasvun ja houkuttelevan hinnoittelun välillä. Siksi jätämme toisten päätettäväksi sen, haluavatko he luonnehtia meitä ”kasvu”- vai ”arvo”sijoittajiksi. Tavoitteenamme on hyvä tuotto maltillisella riskillä.

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Oddbjørn Dybvad on Norjan kauppakorkeakoulusta valmistunut ekonomi. Hän on työskennellyt aikaisemmin rahastoanalyytikkona.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.