Paluu normaaliin?

Erittäin hyvää uutta vuotta 2017 – mukavaa palata tavalliseen arkeen joulupyhien jälkeen, eikö vain? Mutta onko paluu normaaliin mitä tulee finanssimarkkinoihin?

Onko siis aika palata positiivisten korkotasojen aikaan? USA:n vahva talous on selvästi kasvattanut korkojen nousun mahdollisuutta vuonna 2017. Donald Trumpin valinta presidentiksi ja hänen talouspoliittinen ”ohjelmansa” suurilla infrastruktuuri-investoineilla on yhä lisännyt koronnousujen todennäköisyyttä – kenties suurin riski tulevaisuudessa onkin se, että aliarvioimme Yhdysvaltain Keskuspankin toiveita nopeammasta koronnosto tahdista?

Osakemarkkinat vaikuttavat myös olevan paremmin varautuneita tuleviin koronnousuihin. Joulukuun koronnosto USA:ssa antaa ehkä osviittaa tästä. Mutta mikä on muuttunut? Miten nykytilanne eroaa aiempaa koronnostoa edeltävästä ajasta? Yksi syy on tietenkin kiihtynyt inflaatiotahti hyvän talouskasvun myötä, erityisesti USA:ssa. Lisäksi sijoittajat vaikuttavat olevan tyytyväisiä siihen, että finanssipolitiikka on palaamassa valokeilaan ja syrjäyttämässä pitkään valloilla olleen ekspansiivisen rahapolitiikan. Ehkä tämä ”uusi aikakausi” USA:ssa on, vähäisemmän sääntelyn ja alemman verotuksen toivossa, yhdistettynä ekspansiiviseen finanssipolitiikkaan, on juuri se, mitä tarvitaan, jotta taloudet saataisiin takaisin nopeamman kasvun uralle. Jopa Euroopassa on ryhdytty keskustelemaan mahdollisuudesta hieman ekspansiivisempaan finanssipolitiikkaan.

Ehkäpä puntari on sijoittajien kohdalla heilahtanut laskusuunnan välttelystä menetettyjen, yhä kasvumahdollisuuksia tarjoavien, osakemarkkinoiden puolelle. Tulevaisuuden tärkeimmät ainekset ovatkin ehkä paluu normaaliin arkeen, lopettaa keskuspankkien rahanpainopolitiikka, ja saada positiiviset nimelliset korot takaisin.

Euroopassa edelleen synkkiä pilviä

Jos vuotta 2016 voi kuvailla vuotena, jona kuljimme yhdestä poliittisesta kriisistä toiseen – on minun valitettavasti tuotettava pettymys – tulemme kokemaan niitä myös vuonna 2017. Brexitin, Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Italian kansanäänestyksen jälkeen, saamme kokea vuoden 2017 poliittiset ”kohokohdat” Hollannin, Ranskan ja Saksan vaalien sekä mahdollisten Italian ennenaikaisten vaalien muodossa. Emme voi myöskään unohtaa artikkla 50:n eli EU:sta eroamisen toimeksi panoa Isossa Britanniassa, mikä voi saada markkinat huolestumaan. Vuoden 2017 poliittinen agenda voi täten tarjota aimo annoksen yllätyksiä.

ODIN 2016

Kaikki rahastomme yhtä lukuun ottamatta tarjosivat positiivisen tuoton kuluneena vuonna. ODIN Norge ja ODIN Energi olivat tuotossa mitattuna parhaat rahastomme – ensimmäinen tarjoten noin 20 % tuoton ja jälkimmäinen n. 15 %. Öljyn hinnan nousu, tuplaus alimmasta tasostaan tammikuun lopussa, ovat ajurit tämän takana. Vaikeimmat markkinat löytyivät Euroopasta, jossa laatuyrityksiin sijoittava ODIN Europa, laski noin 4 %. Rahaston tuottoa alensi pankkisektorin ja ultrasyklisten yritysten puuttuminen salkusta. ODIN Finlandilla oli kohtalainen vuosi 7 % tuotolla, salkunhoitaja Truls Hagen ajatukset ODIN Finlandista voitte lukea hänen vuosikatsauksesta meidän kotisivulla.

Loppuvuodesta lanseerasimme uuden rahaston, ODIN USA:n. Rahastoa hallinnoidaan samoilla periaatteilla ja sijoitusfilosofialla kuin muitakin rahastojamme.

Ajatuksia sijoitusvuodesta 2017

Huolimatta siitä, että korot ovat jonkin verrannousseet, ja että odotukset ovat, että ne jatkavat nousuaan 2017, tukevat korkojen absoluuttinen taso yhä edelleen riskisijoituksia, eli osakkeita. Jos sattuisi käymään niin, että koroissa tapahtuisi merkittävä nousu, mikä on varsin epätodennäköistä, olisi sillä rauhoittava vaikutus osakemarkkinoihin.

Jotta saisimme hyvän vuoden osakemarkkinoilla, vaatii se, että yritysten tulokset paranisivat loppuvuoden 2016 ja alkuvuoden 2017 aikana. Maailmanlaajuisesti näemme, että yritysten tulokset pankki-, rakennus- ja raaka-ainealoilla kasvavat. Sen lisäksi on syytä pitää Yhdysvaltain kasvua ja Trumpin edesottamuksia silmällä. Epävarmuus Kiinan talouden ja eurooppalaisen poliittisen tilanteen voi myös vaikuttaa.

Palaan asiaan uudella tilannepäivityksellä alkukeväällä.

Oikein hyvää sijoitusvuotta 2017.

Kirjoittanut

Stefan Haglund, toimitusjohtaja ODIN Rahastot

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.