Makrokommentar: Finansmarknaderna 2016

2016 inleddes med mycket turbulens och dålig stämning på finansmarknaderna. Än en gång lyckades emellertid världens centralbanker att vända stämningen med försäkringar om nya stimulansåtgärder, och från mitten av februari utvecklade sig de flesta aktiemarknader positivt.

2016 inleddes med mycket turbulens och dålig stämning på finansmarknaderna. Oro kring den ekonomiska situationen i Kina och banksektorn i Europa samt fallande oljepriser skapade osäkerhet. Än en gång lyckades emellertid världens centralbanker att vända stämningen med försäkringar om nya stimulansåtgärder, och från mitten av februari utvecklade sig de flesta aktiemarknader positivt. De breda europeiska och japanska aktieindexen hade en flack utveckling för helåret, medan de amerikanska och brittiska börserna steg med mellan tio och 15 procent. Börserna i Kina kunde inte hämta igen de stora börsrasen från årets början och Shanghaibörsen gick ned med tolv procent under helåret. Oslobörsen utvecklades fint och steg med tolv procent medan oljepriset steg från 37 dollar per fat till 57 dollar per fat under 2016.

Fjolåret präglades av flera politiska överraskningar, främst i Storbritannien där britterna röstade för ett utträde ur EU och ja-sidan segrade med 52 procent av rösterna mot nej-sidans 48. Det brittiska pundet försvagades kraftigt i efterdyningarna av folkomröstningen, men i övrigt har påverkan på brittisk ekonomi och finansmarknaderna hittills varit begränsad. Det amerikanska presidentvalet var en viktig fråga under hösten, och resulterade i en del volatilitet på finansmarknaderna. Med Donald Trump som president räknar man med en expansivare finanspolitik än tidigare, något som bidragit till högre tillväxt- och inflationsförväntningar framöver.

De långa tyska och amerikanska räntorna sjönk under första halvåret, men började åter stiga i höst i takt med de ökade inflationsförväntningarna. I USA höjde centralbanken räntan med 0,25 procent i december och fler ökningar är att vänta under de kommande två åren.

Den globala tillväxten beräknas landa på 2,9 procent för 2016, vilket är något svagare än 3,1 procent föregående år. Tillväxten i USA, Storbritannien och Kina var svagare under 2016 än 2015 medan euroområdet, Japan och Brasilien uppvisade något högre tillväxt än föregående år. Under det kommande året antas den globala tillväxten att öka något, till 3,3 procent, främst drivet av högre tillväxt i USA.

Skrivet av

Senior Portföljförvaltare
Mariann Stoltenberg Lind har jobbat som portföljförvaltare inom norsk och internationell kreditmarknad under de senaste åren. Nu förvaltar hon ODINs räntefonder tillsammans med Nils Hast.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.