Uppgången fortsätter med viss inbromsning inför OPEC-mötet

Rallyt i oljepriset och kolväterelaterade aktier fortsatte in i maj men vände nedåt något efter signaler från Saudiarabien och Ryssland om en delvis reversering av OPECs oljeproduktionsnedskärningar. Nästa OPEC-möte går av stapeln den 22 juni.

Balansen på oljemarknaden har skärpts avsevärt under det senaste året, i huvudsak med anledning av en stark global efterfrågan, minskade globala oljelager, OPEC-nedskärningar, ökad disciplin hos amerikanska skifferoljebolag och, i synnerhet under de senaste månaderna, geopolitiska händelser.

Stadigt sjunkande produktion från Venezuela, och nya sanktioner mot Iran från president Trump, minskar utbudet av olja och ökar risken för ett stundtals mycket högt oljepris där även frånvaron av offshoreinvesteringar kommer att drabba marknaden.  Det ligger inte i OPECs, med Saudiarabien och Ryssland i spetsen, intresse att oljepriset löper amok med negativ makroekonomisk effekt och lägre efterfrågan som följd. OPECs avsikt med produktionsminskningarna var att stärka marknadsbalansen och få ner de globala oljelagren till i snitt fem år. Bägge målen är nu uppnådda och marknaden är definitivt i behov av mer olja från OPEC.

Marknaden siar om produktionsökningar från OPEC i storleksordningen 0,3-1 miljoner fat per dag. Vidare har Venezuela minskat sin produktion med 0,6 miljoner fat per dag under det senaste året; sanktioner mot Iran kan få bort 0,3-1 miljon fat om dagen och den globala efterfrågan ökar med strax under 1,5 miljoner fat per dag.

Vi tror på en fortsatt stram oljemarknad även om OPEC minskar eller tar bort sina produktionsnedskärningar. Från 2019 kommer avsaknaden av offshoreinvesteringar efter oljeprisfallet att  slå till med full kraft och från 2020 börjar nya drivmedelsregler för sjöfarten att gälla. Geopolitiska händelser kommer även i fortsättningen att få stor påverkan på priset på en stram marknad med liten reservkapacitet. Bortsett från Saudiarabien har få länder kapacitet att öka sin produktion med kort varsel.

Oljepriset har under den senaste veckan korrigerats nedåt i det korta perspektivet  medan längre terminskontrakt har stigit. Signalerna från marknaden visar att man räknar med en fortsatt stram marknad även under det kommande året.

De stora integrerade oljebolagen har i flera års tid effektiviserat sina verksamheter och minskat sin kostnadsbas dramatiskt. De verkar i hela värdekedjan på global basis och är väl positionerade att dra nytta av regionala prisskillnader och många olika typer av oljeprodukter – även gas. Efterfrågan på gas ökar kraftigt till stor del av miljöskäl som ersättning för kol och priset varierar starkt mellan olika regioner. Detta i kombination med oljeprisuppgången gör att bolagens kassaflöden ökar explosionsartat.

Det ökade fria kassaflödet från oljeproducenterna stärker viljan och förmågan att investera i nya projekt, något vi redan ser prov på dagligen. Primärt ökar detta nyttjandet i oljeservicenäringen, därefter dygnstariffer/priser och på längre sikt även lönsamhet och kassaflöden.

I ODIN Energi är drygt sjuttio procent av fonden exponerad mot olja, gas och oljeservice.

Vi tror att korrigeringen i oljerelaterade aktier är en bra anledning att öka exponeringen inför nästa uppgångsperiod, som redan är på god väg.

 

Skrivet av

Senior Portföljförvaltare
Lars Mohagen är senior portföljförvaltare och har erfarenhet som investerare, aktiemäklare och finansanalytiker.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.