Varför behöver du ett sparavtal?

Ett sparavtal i en aktiefond går av sig själv utan att du behöver lyfta ett finger. Är det inte härligt? Dessutom kan det bli mycket pengar av det i framtiden.

Är du systematisk blir det oftast effektivt. Det ser man på arbetsplatsen, i idrottsvärlden och i all möjlig teknologi.

Så varför inte vara systematisk när det gäller sparandet?

Spara kan du på många sätt

Du kan köpa och sälja aktier själv. Kolla bara att du köper och säljer till rätt pris och vid rätt tidpunkt. Enkelt eller hur? Nåväl, det kräver lite förståelse, kunskap och inte minst tid – för att inte nämna en gnutta tur för att lyckas. Jag gissar att du har andra mer intressanta saker att bruka din tid på.

Trygghet är det viktigaste – eller…

Kanske det är bäst att sätta in pengarna på banken. Men är det så vettigt? För pengar som behövs till vardagen – så absolut. För långsiktigt sparande däremot är det direkt olönsamt. Räntan på dagens bankkonton är så låg att inflationen äter upp avkastningen – om det ens finns någon. Du förlorar alltså köpkraft varje år.

Lyckligtvis finns det bättre alternativ

Jag pratar förstås om sparavtal i en aktiefond. Det betyder att du satt ditt sparande i system. Du skjuter fram både användningen av pengar samt skatten på de pengar du sparar. Ditt sparavtal plockar fondandelar samma dag varje månad åt dig, såväl i goda som i dåliga tider. Nu slipper du köpa enbart när priset är högt.

Du tycker kanske inte om när marknaden går upp och ner

Märk att med ett sparavtal använder du dessa svängningar till din fördel. När marknaden faller, faller också aktiekurserna. Då köper våra förvaltare bolag som de innan kursfallet tycker varit för dyra och de köper mer av bolag vi har från förr. Detta ger en god avkastning igen när kurserna är på väg upp. Om du tycker att det är riskfyllt att spara i aktiefonder, så tänk såhär: med ett sparavtal minskar du risken genom att du sprider köpen över en lång tid, i stället för att hitta den ”rätta tidspunkten ”.

Tänk att du handlar på rea

Alla älskar att köpa på rea. Kanske inte så konstigt, du får ju sakerna till lägre pris. Det samma gäller när du köper fondandelar i en fallande marknad, Då får du fondandelar till ett lägre pris. Dessa billigt köpta andelar kommer du att tjäna gott på den dag aktiemarknaden stiger igen.

Hur komma upp i 10 000 euro? Låt ränte-effekten vara med dig

Plocka fram din miniräknare och kolla hur du t.ex. kan komma upp i 10 000 euro? För enkelhetens skull kan vi räkna med en avkastning på i medeltal 7 % per år. Vi antar att du inte betalar några avgifter när du köper och säljer dina fondandelar, som hos ODIN Fonder*. Betalar du 100 euro per månad till dig själv så tar det dryga 6,5 år att nå 10 000 euro. Betalar du 50 euro/månad till dig själv så tar det lite över 11 år.

Så varför starta ett sparavtal i en aktiefond?

Andra sparformer kan vara tidskrävande och komplicerade. Spara på bankkontot? – tja, det ger dig nog inte någon bra avkastning. Att spara i fond däremot är enkelt, tryggt och det kan bli mycket pengar med tiden.

Lycka till med ditt sparande önskar vi på ODIN Fonder!

 

*ODIN Fonder tar INGA avgifter på köp, byte eller försäljning av fondandelar.

 

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.