Talouskasvun aikaa

Hyvää uutta vuotta 2018! Maailmantalous elää kasvun aikaa - vain harvoin on niin suuri osa maailmasta nauttinut talouskasvusta samaan aikaan. Osakkeiden tuotot eri markkinoilla vuonna 2017 olivat euroissa mitattuna n. 7 % - 20 %.

ODINin rahastoista parhaiten tuottivat vuonna 2017 Emerging Markets- ja Eurooppa-rahastot. Yritysten tuloskasvun myötä odotamme osakkeiden olevan paras sijoitusluokka myös vuonna 2018.

Vuosi sitten näimme vahvaa talouskasvua USA:ssa. Vuoden aikana kasvu on laajentunut Aasiasta Eurooppaan ja syventynyt. Mietimme silloin, olisiko aika palata positiivisten korkotasojen aikaan? USA:n vahva talous on antanut FED:ille aiheen korottaa korkoja kolmeen otteeseen viime vuoden aikana, ja ennusteissa povataan kaksi tai kolme nostoa lisää vuosina 2018 – 2019. Ennustuksemme meni siis suhteellisen oikein. Sen sijaan inflaatio ei ole lähtenyt samalla tavalla liikkeelle. USA:ssa on selviä merkkejä inflaation noususta mutta Euroopassa se on vielä selvästi alle EKP:n tavoitetason. Tästä syystä emme ole nähneet korkojen liikkuvan nykyistä rajummin ylöspäin USA:ssa eikä myöskään Euroopassa. Varsinkin Euroopassa korot ovat ”jämähtäneet” alhaiselle tasolle, eikä suuria muutoksia ole lähiaikoina odotettavissa. Inflaatio lukuja kannattaa kuitenkin vuoden aikana seurata tarkalla silmällä vuoden aikana.

Loppuvuoden teemana osakemarkkinoilla oli USA:n suuri verouudistus. Yhteisöveron merkittävä leikkaus tulee parantamaan amerikkalaisten yhtiöiden tuloksia verojen jälkeen huomattavasti. S&P 500-indeksin tuloskasvu voi näin olla noin 15 %:n tasolla vuonna 2018. Tämä on tietenkin omiaan alentamaan yhtiökohtaisia tunnuslukuja, kuten P/E-lukua, huomattavasti. Vaikutukset eri sektoreilla ovat tietenkin erisuuruisia. Toinen merkittävä tekijä oli dollarin heikkeneminen: dollari heikkeni viime vuonna 15% euroa vastaan, ja EUR/USD kohosi vuoden lopuksi 1.20 tasolle.

…myös Euroopassa vahvaa talouskasvua

Vuosi sitten Euroopan yllä oli vielä synkkiä pilviä, talouskasvu oli edelleen suhteellisen hidasta ja politiikassa mentiin kriisistä toiseen. Mutta miten kävikään: monet vaalit ja niiden lopputulemat, Brexit-neuvottelut jne. eivät pystyneet horjuttamaan talouden virkistymistä ja vuoden loppua kohden Euroopan talouskasvuennusteita on nostettu kerta toisensa jälkeen.  Kuluttajien usko Suomen taloustilanteen paranemiseen on vahva, ja joulukuussa 51 % kuluttajista uskoi Suomen taloustilanteen kohenevan vuoden 2018 aikana.

Ajatuksia sijoitusvuodesta 2018

Maailman talouskasvusta ja yritysten tuloskasvusta johtuen suosimme osakkeita. Osakkeet tuottavat yleensä hyvin, silloin kun tulokset paranevat. Korkojen absoluuttinen matala taso varsinkin Euroopassa tukee yhä edelleen riskisijoituksia eli osakkeita. Rahapolitiikkaa ollaan kiristämässä sekä USA:ssa että Euroopassa vuoden 2018 aikana. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata miten eri valtioiden ja eri yritysten velkapaperit kestävät rahapolitiikan kiristämisen, koska korkomarkkinoiden arvostustasot ovat jo nyt kovin haastavia.

Jotta vuodesta 2018 tulisi hyvä vuosi osakemarkkinoilla, edellytyksenä on, että yritysten tulokset jatkavat paranemistaan vuoden 2018 aikana ja että näkymät pysyisivät suotuisina – kuten ne ovat tällä hetkellä.  Oikein hyvää sijoitusvuotta 2018!

Kirjoittanut

Stefan Haglund, toimitusjohtaja, ODIN Rahastot

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.