Vahva päätös vuosikymmenelle

Vuosi 2018 oli erityinen. Niin oli myös vuosi 2019, mutta myönteisissä merkeissä. Lue sijoitusjohtaja Vegard Söraunetin yhteenveto.

Siitä tuli yksi edellisen vuosikymmenen parhaisiin kuuluva vuosi pörsseissä keskuspankkien ekspansiivisuuden ja makrotalouksien heikkenemisen vuoksi. Tästä voi oppia sen, että vuosi sitten vallinnut skeptisyys teki viime vuodesta suurien mahdollisuuksien vuoden. Mielestämme vielä ei ole liian myöhäistä niillekään, jotka yhä empivät. Kun yli puolet koko maailmassa tehtävistä nettomerkinnöistä suuntautuu indeksirahastoihin, mielestämme tämä avaa mahdollisuuksia kaltaisillemme aktiivisille salkunhoitajille. Aktiivisuus mahdollistaa järjen käyttämisen, kun indeksirahastot nostavat ja laskevat osakekursseja liikaa. Tämä nousee erityisen ajankohtaiseksi, kun suunnittelemme sijoittamista tai sijoituksesta luopumista. Vuotena, jolloin kiinnostus indeksirahastoja kohden oli kuumimmillaan, tuntui mukavalta antaa asiakkaille 2,2 miljardia Norjan kruunua lisätuottoina. Asiakkaamme saivat tämän verran enemmän, kun otetaan huomioon maksut ja indeksirahastojen tuotto. Olemme erittäin tyytyväisiä vuoteen 2019.

Kaikkien rahastojemme tuotto oli positiivinen. Hallinnoimamme varallisuuden määrä nousi 51,3 miljardista Norjan kruunusta 67,1 miljardiin kruunuun. 8 rahastostamme vain kolme eli ODIN Emerging Markets, ODIN Europa ja ODIN Norge tuottivat negatiivista lisäarvoa vuonna 2019. ODIN Sverige ja ODIN Norden tuottivat eniten lisäarvoa vuonna 2019. ODIN Kiinteistö -rahaston absoluuttinen tuotto eli omaa elämäänsä. Se oli lähes 60 % vuonna 2019. Korkoihin kohdistuvien odotusten muuttuminen ja kiinteistöyhtiöiden myönteinen kehitys vaikuttivat rahaston tuottoon positiivisesti. ODIN Sverige, ODIN USA, ODIN Global ja ODIN Norden ylsivät yli 30 %:n absoluuttiseen tuottoon vuonna 2019.

Juhlavuoden uutuuksia

ODIN täyttää 30 vuotta vuonna 2020. Näiden 30 vuoden aikana ODINin malli on selkeästi osoittanut tuottavansa lisäarvoa asiakkaillemme. ODIN Sverige täytti 25 vuotta lokakuussa 2019 ja toimii tästä hyvänä esimerkkinä. 25 vuotta sitten ODIN Sverige -rahastoon tehty 100 000 kruunun sijoitus olisi kasvanut lähes 6 miljoonaksi kruunuksi. Jos nämä rahat olisi sijoitettu indeksirahastoon, tulos olisi jäänyt 1,5 miljoonaksi kruunuksi.

Siirrymme vuoteen 2020 yhtenäisemmän tuotevalikoiman voimin, kun ODIN Finland fuusioitiin ODIN Norden -rahastoon ja ODIN Energi ODIN Global -rahastoon. Mielenkiintoinen uutuus ODIN Small Cap sijoittaa pieniin ja keskisuuriin pohjoismaisiin yrityksiin painottaen Ruotsia. Tämän rahaston salkunhoitajaksi on rekrytoitu menestyksekäs Jonathan Schönbäck. Luotamme häneen vahvasti. Lisäksi ODIN Emerging Markets -rahaston salkunhoitaja on vaihtunut, joten siihen kohdistuu mielenkiintoa. Toimittuaan viisi vuotta analyytikkona Dan Erik Glover keskittää nyt kaikki voimansa tähän rahastoon.  

Pörssivuosi 2020 – markkinoilla vaaditaan enemmän

 Vuoden 2018 lopulla skeptikot huusivat kovaan ääneen, että pahalta näyttää, mutta kaikki kääntyi hyvään suuntaan. Osakemarkkinat vahvistuivat vuonna 2019. Me ODINilla tiesimme, että vuosi 2019 ei toisi tullessaan lamaa. Optimismimme on vahvistunut vuoden mittaan, koska korot ovat laskeneet. Matalat korot ovat tulleet jäädäkseen. Siksi on edelleen kannattavaa omistaa osakkeita, ja mieluiten kannattavasti kasvavien laadukkaiden yritysten osakkeita.

Mielestämme ne hinnoitellaan markkinoilla suotuisammin nykyisellä korkotasolla. Siksi uskomme, että myös vuodesta 2020 saattaa tulla hyvä pörssivuosi, vaikka odotuksia ei pidä asettaa vuoden 2019 toteutuman tasolle. Näkyvillä on merkkejä makrotalouksien merkittävimpien tunnuslukujen toipumisesta pohjakosketuksen jälkeen. Monet sijoittajat valmistautuvat sykliseen nousuun. Pyrimme keskittymään vahvemmin hyvin hoidettuihin yrityksiin, jotka selviytyvät mainiosti sekä lasku- että noususuhdanteiden aikana. Mielestämme viime vuosina koettu makrotalouksien heikkeneminen on jäänyt taakse.

Osakekurssien kehitys perustuu pitkällä aikavälillä yritysten tuloksiin. Ne jäävät vuonna 2020 jälkeen vuodesta 2019, mutta hinnoittelu korkeammalle tasolle kompensoi tämän. Kun hinnoittelu on tasolla 15–20 kertaa ansainta, osakkeet tuottavat 5–6,7 %. Tämä ylittää pohjoismaiset ja globaalit korkomarkkinat huomattavasti (high yield muodostaa poikkeuksen). Toisin sanoen: jos haluaa tuottoa, osakkeille ei juuri ole vaihtoehtoja. Uskomme, että osakemarkkinoiden odotetaan tuottavan 8–12 % tulevina vuosina.

Rahastojemme tavoite on yksinkertainen. Työkalujemme ja kokemuksemme avulla toimitamme osuudenomistajillemme riskeihin nähden hyvää tuottoa. Haluamme sijoittaa yrityksiin, jotka ovat saaneet aikaan erinomaisia tuloksia, joilla on vahva asema tulevaisuutta ajatellen ja joita on mahdollista ostaa houkuttelevaan hintaan. Rahastojemme tulee tuottaa vertailuindeksejään paremmin, eli niiden täytyy poiketa indeksirahastoista. Poimimme osakkeita pitkällä aikavälillä. Rahastojen salkuissa on melko harvojen yritysten osakkeita, jotta sijoitusideamme tuottavat parhaan hyödyn. Tiedämme, että lisäarvon tuottamiseen kuluu aikaa. Sijoituskohteiden osakekurssit vaihtelevat vuodesta toiseen. Siksi on tärkeää löytää yrityksiä, jotka ovat hyvissä asemissa pitkällä aikavälillä, eikä niitä, jotka julkistavat hyviä lukuja lyhyellä aikavälillä.

 

Toivotamme hyvää uutta sijoitusvuotta!

Kirjoittanut

Sijoitusjohtaja
Vegard on vastannut ODIN Sverige rahastosta joulukuusta 2013 ja ODIN Norden-rahaston salkunhoidosta heinäkuusta 2014.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.