Varför är det viktigt med ansvarsfulla investeringar?
Ansvarsfulla investeringar handlar om att nå en långsiktigt hållbar utveckling som tar hänsyn till kommande generationer. Att investera ansvarsfullt innebär ett engagemang från investerarna där de ställer krav på och tar särskild hänsyn till bolag man placerar i. Miljö, energi och klimatfrågor samt bolagsstyrning står ofta i fokus, liksom mänskliga rättigheter, arbetsmiljöfrågor, antikorruption och god affärsetik. Att investera ansvarsfullt är inte (enbart) ”do-goodism” utan ekonomiskt rationellt, men är förstås inte heller en automatisk pengamaskin.
Hur kan man då tillämpa hållbarhetskriterier i sin förvaltning?
Utgångspunkten för en investerare bör vara investerarens interna ”ESG policy”- miljöhänsyn, frågor kring mänskliga rättigheter och arbetsvillkor samt bolagsstyrning, där mål och metoder definieras om hur hållbarhetskriterier integreras i förvaltning. Att ESG policyn bör förankras hos högsta ledningen för att få effekt är en självklarhet. En viktig aspekt i jobbet mot mer ansvarsfulla investeringar är transparens och rapportering av förvaltarens engagemang.
Vi kan grovt dela in tillämpningen av hållbarhetsaspekter i förvaltningen i tre olika kategorier, exkludering, tematisk förvaltning och integrering.
Vid exkludering följer förvaltaren en strategi där man väljer att låta bli att investera i specifika företag, branscher eller länder som anses vara oetiska eller icke-hållbara. Vanliga områden som utesluts är vapen, pornografi och tobak. Svagheten med denna metod är att förvaltaren inte själv upparbetar någon egen kompetens i valet av investeringsobjekt utan enbart stöder sig på listor av bolag som man inte får investera i.
En alternativ metod är att sätta samman fonder eller investeringsmandat som enbart investerar i industrier eller branscher som anses hållbara eller etiska. Dylika teman kan exempelvis vara förnybar energi, vattenhantering eller mikrolån. Produkter med enbart hållbarhetstema kan dock för många vara för smala för att utgöra en övervägande del av ens portfölj.
Metoden att integrera ESG-risker och ESG-möjligheter i traditionella ekonomiska analyser i en systematisk process får allt mer fotfäste bland investerare. Metoden fokuserar på möjlig påverkan av ESG-frågor på företagets lönsamhet (positiv och negativ), vilket i sin tur påverkar investeringsbeslutet. Här värderas och vägs ESG-faktorer alltså uttryckligen in i den finansiella investeringsanalysen med ekonomiska mått. ODINs förvaltare integrerar hållbarhet i investeringsbesluten med antagandet om att företag som verkar på ett ansvarsfullt sätt kommer att vara de företag som skapar störst långsiktig avkastning till sina aktieägare. Våra fonder har koncentrerade portföljer, 25 – 35 bolag per fond, och förvaltarna kan därmed använda mera av sin tid på varje enskild investering i portföljen. Våra förvaltare har själva ansvar för integreringen av dessa faktorer i sina investeringsbeslut.
I ODIN vill vi investera i företag som skapar värde för sina aktieägare. Vi menar att långsiktigt värdeskapande är sammankopplat med hållbara verksamheter. Därför anser vi att integrationen av ansvarsfulla investeringar i investeringsprocessen kommer att ge våra andelsägare en bättre riskjusterad avkastning över tid. Sist och slutligen är det kunden som bestämmer hur mycket vikt han lägger på miljö- och samhällsansvar vid sina placeringar. Men vi tycker att det är viktigt att vi som förvaltar pengar på uppdrag av andra skall ha en proaktiv roll i utformningen av en hållbar investeringsstrategi.
Sommaren 2012 undertecknade och förpliktade vi oss till att följa FN:s principer för ansvarsfullt ägande, en så kallad PRI-signering. PRI står för Principles for Responsible Investments.