I mitten av juni i år rådde det stor spänning angående om indexleverantören MSCI skulle öka andelen aktier i sitt Emerging Markets-index. Kinesiska A-aktier, som inte har varit en del av indexet, hade då sitigt över 150 % under de föregående tolv månaderna och det argumenterades från olika håll att dessa borde inkluderas för att indexet bättre skulle återspegla storleken på Kinas aktiemarknad och Kinas andel av världsekonomin.
De kinesiska myndigheternas väg mot liberalisering av finansmarknaden och fyra räntesänkningar sedan november eldade på den gryende börsoptimismen och kinesiska småsparare kastade sig in på marknaden, många med lånade pengar. Nu valde MSCI att vänta med att inkludera kinesiska A-aktier och det kraftiga börsfallet vi nu är vittne till illustrerar varför Kina, trots sin storlek, fortfarande inte är helt moget för avreglering och full integration i den globala finansmarknaden.
Orsakerna till Kinas börsfall
Börsfallet sedan mitten av juni, som motsvarar hela Storbritanniens bruttonationalprodukt, har många orsaker. Den viktigaste orsaken ligger nog i att småsparare står för 80 procent av omsättningen på Shanghai-börsen. Många av dessa har lånat pengar för att investera i aktier och är mer motiverade av fruktan för att inte hinna med tåget än en objektiv värdering av börsens värdering. När de stora institutionella aktörerna började att sälja när priserna nådde rekordnivåer, något som ledde till kursfall, blev många av de med lånefinansierade investeringar tvungna att sälja.
Pekings respons vittnar om reducerad förmåga att reglera riskerna på finansmarknaden. Istället för att införa strängare krav för lånefinansierade aktieinvesteringar tidigt i uppgångsfasen, lättar de nu på kraven för att bromsa börsfallet. Det tillförs även likviditet till de institutioner som ligger bakom lånefinansieringen. Detta ökar systemrisken på längre sikt. Kinesiska myndigheter pressar även statsägda investeringsföretag och pensionsfonder att öka sin aktieexponering. Dessutom har nästan hälften av företagen som handlas på börsen stängts av för att förhindra ytterligare kursfall.
ODINS exponering
ODIN Emerging Markets kan investera i kinesiska H-aktier som är kinesiska företag som är noterade i Hong Kong. De har fallit med cirka 20 % sedan toppen i april. Vi har inga av dessa aktier i fonden i dagens läge. Vi äger Samsonite som är börsnoterat och registrerat i Hong Kong men aktien har inte påverkats särskilt mycket av börsfallet då bolaget är börsnoterat i Hong Kong och inte i Kina och därför inte är tillgängligt för kinesiska investorer.
Det är inte för att vi har en kristallkula som gör att vi kan förutspå det stora börsfallet vi nu upplever, utan snarare att vi under en längre tid har varit försiktiga med att investera i kinesiska företag där vi generellt anser att företagen har svag bolagsstyrning, insynen i företagens räkenskap är begränsad och avkastningen på kapitalet är under standard. Däremot följer vi en rad kvalitetsföretag som är noterade i Hong Kong noga som vi tidigare har ansett som för dyra, men som nu påverkas av börsfallet och därför kan erbjuda goda köpmöjligheter.
Hur påverkas resten av världen?
Det är svårt att förutse vilken effekt som börsfallet kommer att ha på den ekonomiska tillväxten i Kina och på världsekonomin. Många har förlorat pengar på aktiemarknaden och detta kommer säkert att dämpa konsumtionen, men kinesiska myndigheter har fortfarande många verktyg de kan använda för att stimulera ekonomin. Fördelen med en sluten finansmarknad är att den avsmittande effekten på utlandet är begränsad. Att tillväxten i Kina kommer att vara något lägre framover än den varit historiskt är redan diskonterat i dagens värderingar på aktie- och råvarumarknaderna och speciellt i aktier med stor del av sin omsättning i Kina.
Vi kan nog förvänta oss högre volatilitet på kort sikt, men vi tror inte att börsfallet i Kina som sådant kommer ha en stor påverkan på ODINs aktiefonder. När det gäller liberalisering av den kinesiska finansmarknaden har den processen fått ett bakslag och det kommer nog att ta en stund innan MSCI inkluderar hela den kinesiska aktiemarknaden i sina index.