I nyårsbrevet för ett år sen såg vi framför oss en stark ekonomisk tillväxt i USA. Under året som gick har tillväxten tagit ett stadigare fotfäste i såväl Asien som Europa. Vi diskuterade även då om det är dags att återgå till en tid med mera ”normala” räntenivåer. USA:s starka ekonomi har gett den amerikanska centralbanken anledning att höja räntorna tre gånger under 2017. I förväntningarna för 2018 – 2019 ligger ytterligare två till tre räntehöjningar. Analysen om småningom stigande räntor slog alltså någorlunda rätt. Det som emellertid inte utvecklats som väntat är inflationen. Inflationen har inte tagit den fart som man kunde ha trott trots hög aktivitet i många ekonomier. I USA ser man nu tecken på att inflationen är på stigande men i Europa är nivån ännu klart under Europeiska Centralbankens inflationsmål. Detta är en stor bidragande orsak till varför räntorna i USA och Europa inte har stigit mer. I synnerhet i Europa har räntorna ”stannat” på en låg nivå och stora förändringar är inte att vänta på kort sikt. För att få en inblick i hur räntorna kommer att röra sig under året är det säkert smart att ha ett vaksamt öga på inflationssiffrorna.
I slutet av år 2017 var aktiemarknaderna fokuserade på den stora skattereformen i USA. Allt annat lika betyder det starkare kassaflöden och högre resultat efter skatt för amerikanska företag. I och med reformen kan resultattillväxten (efter skatt) för S&P 500 bolag vara så stor som 15%. Detta i sin tur kommer förstås att resultera i lägre multiplar (P/E etc.) för den amerikanska marknaden som helhet. Sektorvariationerna är förstås stora men vinnarna blir företag med lokal produktion och förlorarna de som exporterar till USA. Ett annat tema under året var och är fortfarande dollarkursen. Många trodde på en förstärkning men dollarn försvagades med in emot 15% mot euron under 2017. Att sia om valutor är utmanande men en dollar förstärkning under 2018 är föga trolig.
…stark ekonomisk tillväxt i Europa
I början av 2017 fanns det ännu orosmoln över Europa, den ekonomiska tillväxten var fortfarande långsam och framför sig hade man flera ”ödesval”. Men vad hände, varken valens utgång eller Brexit-förhandlingarna kunde ta kol på den spirande ekonomiska tillväxten, och vid slutet av året såg vi allt positivare siffror med uppgraderingar av tillväxtestimaten som följd. Även i Finland har ekonomins tillväxtsiffror uppgraderats markant och konsumenternas tro på framtiden är stark. I december 2017 trodde 51% av konsumenterna att den finska ekonomin kommer att förbättras under 2018. Det är en mycket starkare siffra än vi sett på länge.
Funderingar kring investeringsåret 2018
Global ekonomisk tillväxt och bolagens förväntade resultattillväxt talar för aktier även 2018. Aktier avkastar ofta bra då bolagsresultaten förbättras. Räntornas, absolut sett, låga nivå i all synnerhet i Europa stöder riskplaceringar det vill säga aktier. Förväntningen är dock att penningpolitiken kommer att stramas åt i både USA och Europa. Effekterna av det kan bli märkbara. Det kommer att vara intressant att följa med hur olika staters och företags skuldebrev ”håller” för en åtstramning av penningpolitiken då räntemarknadens värdering redan nu är utmanande.
För att vi skall få ett gott år på aktiemarknaden krävs även i år att bolagens resultat förbättras och att utsikterna förblir gynnsamma – vilket de gör för tillfället.
Med önskan om ett gott placeringsår!