Räntesänkningar – men var försiktig med vad du önskar dig!

Hösten kännetecknas ofta av volatila och fallande börser. I år steg börskurserna i september mycket tack vare räntesänkningar från ett flertal central- banker i kombination med stimulanspaket i Kina.

Börsutvecklingen i september

September blev till slut en bra månad på de flesta börser trots att vi gick in i höstmånaderna. Hösten är en period då både analytiker och bolagen måste analysera och eventuellt revidera resultatprognoserna för innevarande år. Några bolag har de senaste veckorna kommunicerat att de haft för höga förväntningar för helåret 2024, inget ovanligt i sig, men därav är också denna period den som traditionellt är den svagaste. Starten på september var präglat av ett skifte i stämningen där marknaden blev allt mera nervös kring hur det egentligen står till med ekonomin och att räntesänkningarna skulle komma för sent. Inflationen faller och det är bra, men i flera länder ser man tecken på ökad arbetslöshet. Dessutom är det en eskalerade konflikt i Mellanöstern efter Israels ”personsökar-angrepp”. Situationen i Mellanöstern liknar allt mer ett regelrätt krig vilket marknaden fruktat skulle ske. Detta till trots blev september månad till slut en positiv månad för de flesta börser. Betydande räntesänkningar från den amerikanska centralbanken och ett flertal stimulanspaket från Kina bidrog till att hålla humöret uppe under månaden. Även om sänkningen på 50 punkter delvis var väntad av amerikanska centralbanken så reagerade marknaden positivt. Lite mer överraskande var att de kinesiska myndigheterna annonserade en rad åtgärder för att få fart på ekonomin igen. Räntesänkning, likviditetstillförsel från bankerna samt lättnader i restriktionerna kring köp och uthyrning av lägenheter medförde en kraftig uppgång på den kinesiska marknaden i slutet av månaden.

Fast en lägre ränta är väl bra…?

Sedan hösten 2022 har aktiemarknaderna stigit betydligt. Bakomliggande orsaker till uppgången var inledningsvis att centralbankerna var färdiga med räntehöjningar och i nästa omgång att de skulle börja sänka. Den enda faktorn som skulle ha kunnat stoppa räntesänkningarna var en fortsatt hög inflation. Det har tagit sin tid, men nu har inflationen i de flesta länder kommit ner till en sådan nivå som gör att många centralbanker nu börjat sänka sina styrräntor och flera kommer följa efter under de kommande månaderna. Det här är väl något som skulle behöva betyda frid och fröjd i marknaden? Lägre är räntor är traditionellt sett väldigt positivt för aktiemarknaden eftersom värdet av framtida intjäning (som är värdet av en aktie) ökar när räntorna faller.

Likväl upplever vi att marknaden verkar lite ängslig. Arbetslösheten är på väg att öka i många länder och så här långt har det ändå varit rätt sparsamt med räntesänkningar från centralbankerna. Undantaget är USA och några andra europeiska länder där räntorna alldeles nyligen sänkts. Det finns en oro över att räntesänkningarna kommer för sent och att ekonomin riskerar gå in i en recession. Det är väldigt stor skillnad mellan att sänka räntorna i en god ekonomi, något man kan göra så länge inflationen är låg, eller att sänka räntorna för att stimulera en ekonomi som är svag. Låga räntor är alltså inte positivt om det reflekterar en svag ekonomi.

Centralbankerna höjer räntorna för att dämpa inflationen och/eller den ekonomiska tillväxten. Men kraftiga räntehöjningar leder ofta till börsfall och recession. I sådana fall behöver centralbankerna sänka räntorna aggressivt för att rätta till sina egna begångna fel. Denna gång är det kanske annorlunda. Det ser trots allt ut som om den amerikanska ekonomin klarar sig bra trots de senaste årens ränteuppgång. Den amerikanska centralbanken kan nu sänka räntan eftersom inflationen fallit, alltså INTE för att ekonomin är svag. Detta är en väsentlig skillnad i jämförelser med andra räntecykler. Lägre räntor och god ekonomisk tillväxt är ett ”drömscenario” för aktiemarknaden, och just nu verkar det som om det är detta som kommer utspela sig.

Likväl kan man se vissa orosmoln vid horisonten. Varför börjar centralbankerna sänka räntan redan innan inflationen kommit ner till 2-procentsmålet? Är de mer bekymrade för den ekonomiska utvecklingen än de vill ge uttryck för? Vi ser också att arbetslösheten har börjat stiga. Amerikanska konsumenter har på senare tid finansierat sin fortsatta konsumtion med att dra ner på sparandet. Med stigande arbetslöshet har marknaden blivit mer bekymrad för konsumenterna eftersom hela 70 procent av den amerikansk BNP härrör från privat konsumtion. Detta kan vara bakomliggande faktorer till att centralbankerna sänker räntan trots att inflationsdata ännu inte riktigt visar de siffror som vore önskvärt.

Allt annat lika är lägre räntor positivt för alla riskabla investeringar där värdet ligger i framtida intjäning och en kontantström. Det är också därför börserna stiger när räntorna faller. På Odin gillar vi att investera i bolag som har möjlighet att växa mer än genomsnittsbolaget på börsen. I perioder med räntenedgångar stiger ofta denna typ av bolag mera än genomsnittsbolaget. Detta bygger helt enkelt på att värdet av framtida intjäning är värt mer idag med lägre räntor.

Marknaden har länge önskat sig lägre räntor. Denna önskning är nu på väg att förverkligas och därav har vi även fått se stigande börskurser. Likväl kanske vi ska vara lite försiktiga med vad vi önskar oss eftersom det också kan vara en indikation på en svagare ekonomi. Än så länge är det dock bättre att “ta medicinen än att lida av sjukdomen”.

Internbankräntan i USA och recession

Recessioner uppstår gärna efter kraftiga ränteökningar

Skrivet av

Investeringsdirektör
<em>Alexander Miller har en MBA från University of Wyoming och är auktoriserad finansanalytiker (NHH/NFF).</em>

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.