Kun me ohitimme edellisen vuodenvaihteen, monet meistä toivoivat, että geopoliittinen tilanne paranisi vuoden 2023 aikana. Nyt, uuden vuodenvaihteen jälkeen, meidän on valitettavasti todettava, että näin ei ole käynyt. Ukrainan sota on mahdollisesti pahentunut entisestään, ja Lähi-idässä on syntynyt tilanne, joka on vakavin vuosikymmeniin, ehkä jopa siitä lähtien, kun Israelin valtio perustettiin vuonna 1948. On nyt todellinen pelko siitä, että tilanne leviää koko alueelle, mikä vaikuttaa sekä ihmisten kärsimyksiin että maailmantalouteen.
Tätä taustaa vasten vuosi 2023 on kuitenkin ollut hyvä vuosi rahastoasiakkaillemme. Erityisesti globaalien osakkeiden, ja erityisesti amerikkalaisten osakkeiden, arvonnousu on ollut suurta. Vaikka useimmat olivat negatiivisia vuoden 2023 alussa, heikon markkinan jälkeen vuonna 2022, onneksi peräkkäisiä vuosia negatiivisella tuotolla tapahtuu harvoin. Se yleensä liittyy suurempaan taloudelliseen turbulenssiin, “kupliin” ja kriiseihin. Amerikkalaisessa osakemarkkinassa on vain neljä kautta, jotka ovat tuottaneet peräkkäisiä vuosia negatiivista tuottoa vuodesta 1928 tähän päivään. Siksi viime vuoden markkinakehitystä ei aina kannata käyttää seuraavan vuoden kehityksen mittarina.
Vaikka vuosi 2023 jääkin historiaan hyvänä osakevuotena, aktiivisille salkunhoitajille, kuten me, globaalien mandaattien indeksin voittaminen on ollut erityisen haastavaa. Tämä johtuu siitä, että tuotto on ollut joitakin harvoja yhtiöitä ajavan, pääasiassa amerikkalaisia teknologiayhtiöitä, jotka ovat suosittuja ja kutsutaan “The Magnificent Seveniksi”. Nämä yhtiöt, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta ja Nvidia, muodostavat noin 28 prosenttia amerikkalaisesta indeksistä ja noin 20 prosenttia globaalista osakemarkkinasta. Nämä seitsemän osaketta vastasivat yli 62 prosentista S&P500:n tuotosta, kun taas loput 493 yhtiötä vastasivat 38 prosentista. Lisäksi on harvinaista, että markkinan leveys on ollut yhtä heikko kuin vuonna 2023. Vain hieman yli neljännes yhtiöistä on tuottanut paremmin kuin indeksi. Tämä tarkoittaa, että vuoden tuotto on suurelta osin ollut muutaman yhtiön vetämää. Syitä voi olla useita. Osittain se johtuu siitä, että jotkut teknologiayhtiöt kokivat laskua vuonna 2022, mikä kumoutui vuonna 2023. Tekoälyn mahdollisuuksiin kohdistunut lisääntynyt huomio on hyödyttänyt näitä yhtiöitä, mutta on todennäköistä, että indeksitrendi myös vahvistaa nousua. Kun yhä enemmän uutta pääomaa, joka sijoitetaan markkinoille, sijoitetaan indekseihin, se vahvistaa jo korkealle hinnoiteltujen yhtiöiden nousua.
Sanotaan, että mikään puu ei kasva taivaaseen, ja se pätee myös hyviin yhtiöihin. Seitsemän suurta yhtiötä, jotka vastasivat suurimmasta osasta indeksin tuottoa vuonna 2023, ovat hyviä yhtiöitä, mutta useat niistä ovat korkealle hinnoiteltuja yhdistettynä markkinoiden korkeisiin odotuksiin näiden yhtiöiden tulevaisuuden tuloksista. Kallein yhtiö on Tesla, joka vuoden 2023 lopussa kävi kauppaa 79 kertaa viime vuoden tulokseen. Teslaa arvostetaan teknologiayhtiönä, ja se hinnoitellaan ikään kuin sen liiketoimintamalli olisi tulevaisuudessa täysin erilainen kuin tänään.
Näemme epätodennäköisenä, että nykyinen keskittyminen muutamaan suureen yhtiöön voi jatkua loputtomiin. Korkea arvostus ja koko, joka viittaa siihen, että kasvun jatkaminen tulevaisuudessa on haastavampaa, pitäisi viitata varovaisempaan lähestymistapaan näihin yhtiöihin. Sijoittajat amerikkalaisessa indeksissä tai maailmanindeksissä saavat tänään suuren altistuksen näille yhtiöille. Mielestämme tämä alkaa muistuttaa 70-luvun “nifty-fifty” -maniaa ja dot.com-kuplaa vuosituhannen vaihteessa. Erittäin kalliit yhtiöt tendenssina putoavat ajan myötä paljon.
Me ODINissa jatkamme sijoittamista hyviin, kestäviin yhtiöihin, jotka ovat järkevästi hinnoiteltuja, riippumatta siitä, kuinka suuria yhtiöt ovat indeksissä. Emme ole menettäneet uskoamme siihen, että aktiivinen salkunhoito – kuten me ODINissa teemme – palkitsee ajan myötä.
Toivotamme hyvää sijoitusvuotta,
Bjørn Edvart Kristiansen