Turvaa lapsen tulevaisuus

On helppoa unohtaa, että pieni vauvasi kasvaa jonakin päivänä isoksi ja muuttaa pois kotoa. Siksi rahastosäästäminen on järkevää aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa niin, että lapsesi pääsee nauttimaan taloudellisesta turvasta jo aikuiselämänsä alussa.

Tuoreena vanhempana tai isovanhempana sinua kiinnostaa ainoastaan yksi asia: haluat antaa uudelle tulokkaalle mahdollisimman hyvän alun elämään. Alkuvaiheessa keskitytään ensisijaisesti vaipanvaihtoon, ruoan antamiseen ja riittävästä unesta huolehtimiseen. Sitten koittaa arkipäivä, jota leimaavat jatkuva kiire, lasten sairastelu ja lastentarhan rutiinit. Kaiken tämän keskellä on helppo unohtaa, että nämä pienokaiset kasvavat jossakin vaiheessa aikuisiksi ja lähtevät pesästä. Sen päivän koittaessa on helpottavaa tietää, että teit monta vuotta sitten järkevän päätöksen ja aloitit jo varhain rahastosäästämisen lapsillesi.

Miksi juuri osakerahasto sopii lapselle?

Nykyään noin puolet norjalaisista vanhemmista säästää lapsilleen ja käyttävät siihen yleensä lapsilisää. Jotkut säästävät enemmän, toiset vähemmän. Tärkeintä on joka tapauksessa se, että vanhemmat säästävät ja tekevät sen järkevällä tavalla.

Kun me ODINissa puhumme älykkäästä tavasta säästää lapselle, tarkoitamme, että säästämisen yhteydessä otetaan huomioon aikahorisontti. Usein tämän tyyppisen säästämisen aikahorisontti on 10, 15 tai kernaasti 18 vuotta. Viimeksi mainittua pidetään usein tässä yhteydessä ”maagisena lukuna”. Tämän kaltainen aikaperspektiivi edellyttää mielestämme, että osakkeiden osuus on säästämisessä merkittävä.

Sekä teoria että historia osoittavat kristallinkirkkaasti, että osakkeet tarjoavat ajan mittaan hyvän lisätuoton perinteiseen pankkisäästämiseen verrattuna. Tämän ansiosta on hyvin todennäköistä, että ”pienokainen” pystyy säästöjen turvin ehkä hankkimaan itselleen ajokortin, pääsee opiskelemaan ulkomailla tai suorastaan onnistuu hankkimaan ensiasunnon. Toisin sanoen hän saa kerta kaikkiaan paremman alun elämälleen.

Mitä sinun on syytä ottaa huomioon ennen säästämisen aloittamista?

Ennen säästämisen aloittamista sinun tulee ottaa kantaa siihen, aiotko säästää omissa nimissäsi vai lapsesi nimissä. Molempiin vaihtoehtoihin liittyy niin etuja kuin haittojakin.