Kesätervehdys

Osakesijoittaminen palkittiin alkuvuodesta. USA: ssa osakemarkkinat kipusivat uusiin kaikkien aikojen huippuihin ja Euroopassa markkinat ovat jatkaneet viime vuoden lopun nousua.

Osakkeilla hyvä alkuvuosi, tulosennusteet nousussa

Osakesijoittaminen palkittiin alkuvuodesta. USA: ssa osakemarkkinat kipusivat uusiin kaikkien aikojen huippuihin, S&P 500 tuotto tähän mennessä vuotta on 8,6 %*, euromääräisesti  tuotto on kuitenkin jäänyt ainoastaan 1,1 %:iin. Euroopassa markkinat ovat jatkaneet viime vuoden lopun nousua ja sijoittajat ovat taas löytäneet Euroopan.  Sijoitusvirta on selvästi kääntynyt kohti Eurooppaa ja euroalueen markkinat ovatkin nousseet (Euro Stoxx 600) vuoden alusta yli 10 %*.

ODINin rahastoista parhaiten alkuvuonna on tuottanut juuri Eurooppa rahastomme. Tuottoa vuoden alusta 16,8 %*. ODIN Sverige tulee hyvänä kakkosena 12,8 %:n tuotolla. Heikoiten on tuottanut ODIN Energi, joka on laskenut 9,3 % vuoden alusta, odotettua alhaisempi öljyn hinta ja odotettua heikommat tulokset selittävät laskua.

Maailmantalous kasvaa edelleen ja kasvuennusteita on nostettu. Citigroupin ylläpitämän mittarin mukaan talousdata on edelleen keskimäärin ennusteita parempaa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja myös kehittyvillä markkinoilla. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pitikin viime ennusteessaan maailmantalouden kasvuennusteet lähes paikallaan ja kasvun odotetaan olevan noin 3,5 % sekä 2017 että 2018. Positiivisten yllätysten määrä on kuitenkin ollut hieman hiipumassa.

Euroopassa Ranskan presidentinvaalit mietityttivät osakesijoittajia. Kun selvisi että Eurooppa myönteisestä Emmanuel Macronista tulee Ranskan uusi presidentti, markkinat saivat tästä uutta potkua. Poliittinen riski Euroopassa on siis selvästi laantunut, joskin matkalla on vielä monta haastetta. Euroalueen inflaatio on kiihtynyt kevään aikana ja myönteinen talousdata antaa näkemyksemme mukaan EKP:lle perusteita siirtyä pikku hiljaa haukkamaisempaan politiikkaan.

Kiinan taloudesta ollaan myös saatu positiivisia lukuja. Alkuvuodesta, tammi – maaliskuussa, BKT kasvoi peräti 6,9 %. IMF korottikin hieman Kiinan BKT-ennusteettaan ja odottaa kasvun olevan 6,6 % 2017 ja 6,2 % vuonna 2018. Kasvu perustuu yhä vahvasti velkarahoitukseen ja erityisesti varjopankkisektorin välittämä rahoitus on kasvanut nopeasti.

Nostetta tulosennusteissa

Mennyt tuloskausi (Q1) antaa kuitenkin tärkeimmän ja tuoreimman signaalin yritysten tilasta ja markkinoiden tulevasta kehityksestä. Näemme että euroalueella tuloskasvu on kiihtynyt selvästi odotettua nopeammin ja tulosennusteita on nostettu.

Suomalaisyhtiöiden ensimmäisen neljänneksen tuloskausi sujui liikevaihtojen ja tilausten osalta selvästi ennakoitua paremmin. Huomioitavaa on, että suuret yhtiöt menestyivät keskimääräistä paremmin. Suomalaisyhtiöiden yhteenlasketut liikevaihdot kasvoivat ensimmäisen neljänneksen aikana vajaat 10 % vuositasolla mitattuna (7,7 % v/v vuona 2016) ja liikevoitot yli 15 %. Kvartaalin tuloskasvusta yli puolet selittyy Outokummun ja SSAB:n huimalla tulosparannuksella. Helsingin pörssin yhtiöiden tulokehitys on siis selvästi piristynyt.

Myös Euroopassa tuloskehitys on ollut vauhdissa.  Ensimmäisen neljänneksen tulokset ovat  keskimäärin parhaimmat kymmeneen vuoteen (2Q07). Keskimääräiset tulokset olivat yli 6 % paremmat kuin mitä markkinat odottivat ja yhtiöiden toteutuneet liikevaihdot ovat olleet paljon odotettua paremmat. ODIN Europa rahaston yhtiöistä yli 70 % raportoi odotettua parempia liikevaihtolukuja.

Uskommekin että erinomaiset tulokset kautta linjan, hyvä talouskehitys ja jatkossakin varovaiset keskuspankit luovat hyvän pohjan osakemarkkinoille vuoden edetessä. Eurooppa näyttää mielenkiintoiselta Euroopan hyötyessä vahvasta maailmantaloudesta ja arvostustason ollessa maltillinen varsinkin jos verrataan USA:n markkinoihin.

Oikein aurinkoista ja lämmintä kesää Teille kaikille! Nauttikaa!

Kirjoittanut

Stefan Haglund

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.