Maksa itsellesi – säästä pitkäjänteisesti!

Tee ” henkinen sopimus” itsesi kanssa säästämisestä pitkäjänteisesti sanoo sijoituskirjailija ja vakuutusmeklari Johan Hultkrantz

Usein puhutaan mieluummin sijoittamisesta kuin säästämisestä. Niillä on kuitenkin merkittävä ero; sijoittamisella ymmärretään harvempia ja isompia suorituksia. Säästäminen tarkoittaa puolestaan useampia ja pienempiä suorituksia, esimerkiksi kuukausisäästämistä. Useimmat suomalaiset pystyvät säästämään 5-20 % kuukausituloistaan, mutta sijoittamiseen ei ole välttämättä kovin usein mahdollisuuksia. Monet haluaisivat tuottoja osakemarkkinoilta suhteellisen isoilla kertasijoituksilla, mutta valitsevat kuitenkin jatkuvan säästämisen, jolloin ajoitusriski pienenee, varsinkin nyt kun osakemarkkinat ovat nousseet.

Jatkuvan säästämisen ongelma on usein pitkäjänteisyyden puute. Alkuinnostuksen jälkeen säästämisinto hiipuu koska ei ole mitään pakottavaa sopimusta tehdä kuukausisäästämistä.

Haluankin korostaa kolmea asiaa:

  1. Tee ” henkinen sopimus” itsesi kanssa säästämisestä pitkäjänteisesti.
  2. Muodosta itsellesi säästämistavoite. Se voi olla yksi tai useampi asia, mikä motivoi sinua säästämiseen. Mitä useampia tavoitteita sinulla on sitä helpompi sinun on jatkaa säästämistä.
  3. Tee pankissasi automaattinen siirto kuukausittain tililtäsi rahastoon.

Kun nämä kolme asiaa ovat kunnossa on paljon helpompi jatkaa säästämistä.

Minulla ei ole selvää tavoitetta, mutta haluan tuottoja!

Kannattaa ottaa laskin avuksi, jos sinulla ei ole mitään konkreettista säästötavoitetta, mutta sinusta tuntuu, että olisi kiva, jos olisi tulevaisuudessa enemmän rahaa. Miten pääsisit esimerkiksi 100 000 euron tavoitteeseen? Käytämme esimerkissä 7 % vuosituottoa rahastojen hallinnointikulujen jälkeen. Emme ota huomioon osto- tai myyntikuluja, joita jotkut rahastoyhtiöt perivät.  6,5 vuodessa saavutat 100 000 euroa, kun maksat itsellesi 1000 euroa kuukausittain. Aikaa kuluu 11 vuotta, jos säästät 500 euroa kuukaudessa. Tuntuuko tämä pitkältä ajalta? Jos ajattelet vuotta 2004, ei se ollut ihan eilen, mutta ei kovin kauankaan sitten.

En osaa ajatella 6-10 vuoden päähän!

Ymmärrän, että kaikki eivät välttämättä pysty suunnittelemaan kovin pitkälle tulevaisuuteen, kun jokapäiväinen elämäkin on niin kallista… Neuvoni on ottaa kuukausi kerrallaan ja ottaa vaikka 10 000 euron välitavoite. Jos säästät 500 euroa kuukaudessa 7 % tuotolla kuluu 10 000 euron tavoitteen saavuttamiseen aikaa noin 1,5 vuotta.  Kuten huomaat tuotolla ei ole kovin suurta merkitystä, jos sijoitusaika on suhteellisen lyhyt; koron todellinen ”lumipallovaikutus” näkyy kun aika pitenee ja saadaan korkoa korolle- vaikutus. Vaikutus on merkittävä kun lumipallo on jo iso ja pyöräytät sen 11.  kerran – 12 vuoden sijoitusaika 11 vuoden sijaan. Tärkeää on myös se, että laitat syrjään rahaa niin että et pääse nopeasti niihin käsiksi toteuttaaksesi hetkellisiä mielihaluja. Vaikka et saisikaan 7 % tuottoa on säästäminen edelleen tärkeää sen sijaan, että ”laittaisit rahat menemään”.

Mitä tapahtuu jos kurssit laskevat- voinko silti saada 7 % tuoton vuodessa?

Kurssilasku on säästäjän paras kaveri. Silloin saat enemmän rahasto-osuuksia tai ”banaaneja”. Jos sinulla on 10 euroa baaniostoksiin ja banaanikilo maksaa 2 euroa, saat 5 kiloa banaaneja. Jos kilohinta onkin 1 euro, saat samalla rahalla 10 kiloa.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.