Myrskyisät markkinat

Tämä on erittäin vakava tilanne koko Euroopalle, kun Venäjä päättää nyt hyökätä Ukrainaan.

Se on tragedia Ukrainan kansalle ja onnettomuus koko Venäjän kansalle. Maailmantaloudelle näillä kahdella maalla ei ole paljoa merkitystä, mutta konfliktilla on jo ollut aaltoiluvaikutuksia hyödykemarkkinoilla, ja se voi kärjistyä entisestään tulevaisuudessa. Tämä on erityisen havaittavissa öljy- ja kaasumarkkinoilla, joilla hinnat nousevat merkittävästi ja jo ennestään korkean inflaation lisäksi. Hintojen nousu voi johtaa monien länsimaiden ostovoiman laskuun ja siten maailmantalouden kasvun hidastumiseen, vaikka päinvastaiseen suuntaan vetää muitakin tekijöitä.

Se on tällä hetkellä hämmentävää, mikä voi johtaa sekaannuksiin markkinoilla joksikin aikaa. Normaalisti sotatoimet eivät sinänsä pudota maailman osakemarkkinoita. Olemme usein nähneet, että levottomuudet etukäteen ovat saaneet osakemarkkinat putoamaan, kun taas sodan puhkeaminen itsessään on nostanut osakemarkkinoita. Selitys on, että markkinat eivät pidä epävarmuudesta, kun tilanne on selkiytynyt, pahimmallakin lopputuloksella markkinat rationaalistuvat. Sitten keskitytään jälleen enemmän siihen, mitä konflikti todella merkitsee maailmantaloudelle.

Ymmärrämme, että tämä voidaan kokea epämiellyttävänä sekä inhimillisesti että sijoittajana, mutta tällaisten korjausten on valitettavasti odotettava tapahtuvan epäsäännöllisin väliajoin. Osakemarkkinat eivät todennäköisesti olisi antaneet yhtä hyvää pitkän aikavälin tuottoa, ellei osakemarkkinoilla olisi koskaan ollut myrskyisiä kausia.

Mitä tämä tarkoittaa minulle ODIN-rahastojen sijoittajana?

Me ODINissa olemme edelleen eniten huolissamme hyvistä yrityksistä. Käytämme 95 % ajastamme löytääksemme yrityksiä, joiden uskomme kehittyvän eniten ja joilla on parhaat katteet ja korkein pääoman tuotto. Mutta sen sanottuamme seuraamme tilannetta tiiviisti. Varoitamme yrittämästä ajoittaa markkinoita – myymällä ulos ja ostamalla sitten uudelleen alemmilla tasoilla. Useimmissa tapauksissa menetetään rahaa tällaisissa kaupoissa. Kannustamme sinua ajattelemaan pitkäjänteisesti. Ukrainan tapahtumat ovat suuri inhimillinen tragedia, mutta sijoittajan kannalta on tärkeää keskittyä taloudellisiin seurauksiin. Jos varoja on käytettävissä, tällainen tapahtuma, kuten nyt näemme, voi olla hyvä aika ostaa pitkiä laseja käyttäville.

Kirjoittanut

Toimitusjohtaja Bjørn Edvart Kristiansen

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.