Marknadsvolatiliteten, här mätt mot det amerikanska VIX-indexet, höll sig på låga nivåer och indikerar god riskbenägenhet bland investerarna på finansmarknaderna. Tillväxtekonomierna gick bra under den gångna månaden med störst draghjälp från Kina, Sydkorea och Brasilien.
Den 20 januari tillträdde Donald Trump som president i USA och därefter har han ägnat sig åt att genomföra så mycket som möjligt av sin planerade politik. Uppförandet av en mur mot Mexiko, inreseförbud för muslimer och avvecklingen av Obamas hälsoreform är bland de saker som getts hög prioritet. När det gäller Trumps ekonomiska politik råder fortsatt stor osäkerhet. Marknaden fruktar en protektionistisk handelspolitik med tullmurar och handelshinder med negativ inverkan på den globala tillväxten och handeln, även för USA. Å andra sidan räknar man med en expansivare finanspolitik än tidigare, med skattesänkningar och ökade offentliga utgifter, vilket kan bidra positivt till tillväxten.
Den europeiska centralbanken gjorde som väntat inga förändringar i penningpolitiken på sitt möte i januari. Den årliga inflationen i euroområdet ökade kraftigt i januari till 1,8 procent. Det är främst energi- och livsmedelspriserna som drivit upp inflationen och kärninflationen ligger därför något lägre. ECB:s inflationsmål ligger på två procent.