Kysymyksiä ja vastauksia

Olemme keränneet tähän muutamia meille usein esitettyjä kysymyksiä.

ODINin Online palvelut

 • Olkaa yhteydessä asiakaspalveluumme koska henkilötietoja ei automaatti­sesti päivitetä Suomen Väestörekisterin mukaisiksi.

 • ODIN Online toimii seuraavilla ja uudemmilla selaimen versioilla: Internet Explorer versio 8, Firefox v. 17 (win, mac, linux), Opera v. 12 (win, mac, linux) ,Safari v. 5 (mac) ja Chrome v. 24 (win). Vanhemmat selaimet aiheuttavat ongelmia järjestelmän toiminnoissa.

Osta, vaihda, myy

 • Merkinnässä sovelletaan ajankohtaa, jolloin tarvittavat merkintätiedot sisältävä kirjallinen ilmoitus on tullut rahastoyhtiöön, merkintää vastaavat varat on vastaanotettu ja mahdollinen henkilöllisyyden tarkistus suoritettu.

  Uusien osuuksien merkintä ODIN Global, ODIN Emerging Markets ja ODIN USA rahastoissa tapahtuu osuuden arvoon, joka vahvistetaan merkintäajankohdan jälkeisessä seuraavassa arvonlaskennassa (pääsääntöisesti seuraava päivä).

  Muissa rahastoissa merkintä tapahtuu osuuden arvoon, joka vahvistetaan merkintäajankohdan jälkeisessä ensimmäisessä arvonlaskennassa (pääsääntöisesti sama päivä).

   

 • Lunastus ja merkintä tapahtuvat samana kurssipäivänä. Tämä koskee kaikkia ODINin rahastoja, myös vaihtoja korkorahastoon ja korkorahastosta osakerahastoon.

  Kaksi tärkeää aikarajaa rahaston vaihdoissa:
  1) ODINin pohjoismaisten ja eurooppalaisten rahastojen vaihtotoimeksiantojen aikaraja on kello 13.00 (Suomen aikaa), jolloin lunastus ja merkintä tapahtuvat saman kurssipäivän arvolla.

  Tämä koskee seuraavia rahastoja: ODIN Norden, ODIN Norge, ODIN Sverige, ODIN Europa ja ODIN Kiinteistö.

  2) ODINin globaalin mandaatin rahastojen vaihtotoimeksiantojen aikaraja on kello 16.00 (Suomen aikaa), jolloin lunastus ja merkintä tapahtuvat seuraavan kurssipäivän arvolla.

  Tämä koskee seuraavia rahastoja: ODIN Global, ODIN Emerging Markets ja ODIN USA.

  Huom: Vaihdoissa globaalin mandaatin rahastoista ja rahastoihin sovelletaan aikarajaa kello 16.00. Sekä lunastus, että merkintä tapahtuvat seuraavan kurssipäivän arvolla.

 • ODIN Global, ODIN Emerging Markets ja ODIN USA rahastojen lunastustoimeksiannot tulee saapua rahastoyhtiöön ennen klo 16:00, jotta lunastuksen perusteena voidaan käyttää seuraavan kurssipäivän arvonlaskennassa vahvistettavaa arvoa. Muiden rahastojen lunastustoimeksiannot tulee saapua rahasto­yhtiöön ennen klo 13:00, jotta lunastuksen perusteena voidaan käyttää saman kurssipäivän arvonlaskennassa vahvistettavaa arvoa.

 • Jos harkitsette säästösopimusta tai sijoitusta ainoastaan yhteen rahastoon, suosittelemme ensisijaisesti laajan sijoitusmandaatin omaavia rahastojamme:

  • ODIN Global
  • ODIN Europa
  • ODIN Norden

  Suosituksemme perustana on, että kyseiset rahastot voivat sijoittaa laajasti eri markkinoille yrityskoosta tai toimialasta riippumatta. Mikäli kaipaatte lisätietoja, olkaa yhteydessä asiakaspalveluumme.

Tunnistautuminen

 • Kopion oikeaksi todistamisen voi tehdä yksi täysi-ikäinen henkilö. Jos täysi-ikäinen henkilö todistaa kopion oikeaksi, tulee todistuksen sisältää allekirjoitus, nimenselvennys, syntymäaika, yhteystiedot, päivämäärän ja paikan. Oikeaksi todistettu kopio lähetetään joko postitse tai sähköpostin liitteenä pdf-tiedostona. Myös asianajaja, tilintarkastaja, poliisi, rahoituslaitos tai julkinen notaari voi todistaa kopion oikeaksi.

Verotus

 • Rahasto-osuuksien luovutusvoitto verotetaan pääomatulona 30 %:n verokannalla tai 34%:n verokannalla siltä osin kuin verovelvollisen verotettavan pääomatulon määrä ylittää 30.000 euroa. Luovutustappio voidaan vähentää luovutusvoitoista samana tai viitenä seuraavana vuotena. Luovutusvoitot ovat verovapaita, mikäli verovuoden aikana tehtyjen luovutusten yhteenlaskettu luovutushinta on korkeintaan 1.000 euroa.

  Luovutusvoittoja tai -tappioita käsitellään first in, first out -periaatteen mukaan, eli ensiksi merkityt osuudet myös lunastetaan ensimmäisenä. VPS toimittaa lunastuksesta vahvistuksen ja seuraavan vuoden alkupuolella vuosi-ilmoituksen, josta käy ilmi lunastuksesta kotiutuneet myyntivoitot ja/tai -tappiot. Tiedot välittyvät suoraan myös Suomen verottajalle, joten ne tulevat näkymään esitäytettyinä myös veroehdotuksessa.

   

 • Norjan arvopaperikeskus, VPS, toimittaa  Suomen verottajalle ja kaikille osuudenomistajille tammikuun lopussa vuosi-ilmoituksen, josta käy ilmi lunastuksesta kotiutuneet myyntivoitot ja/tai -tappiot. Tiedot välittyvät suoraan Suomen verottajalle, joten ne ovat esitäytettyinä henkilökohtaisessa veroehdotuksessa.