2024 – Hyvät, pahat ja rumat

Vuosi 2024 saattaa muistuttaa tunnettua lännenelokuvaa; taisteluna hyvien ja pahojen voimien välillä rahoitusmarkkinoilla.

Vuosi 2023 oli hyvä, huolimatta useista tummista pilvistä horisontissa. Matalampi inflaatio ja odotukset alhaisemmista koroista tekivät vuodesta erittäin hyvän. Uskomme kuitenkin, kuten elokuvassa, että hyvä voittaa ja olemme positiivisia vuoden 2024 näkymistä.

Pörssikehitys joulukuussa

Joulukuu oli jälleen vahva kuukausi pörsseissä. Markkinat ovat edelleen hyvin korkokeskeisiä. Korot jatkoivat laskuaan, mikä miellytti osakemarkkinoita. Riskinottokyky on todella palannut markkinoille. Hyvä esimerkki tästä on IT-painotteinen Nasdaq-indeksi Yhdysvalloissa. Se nousi merkittävästi joulukuussa ja on vuoden aikana noussut 43 prosenttia. Tämä on IT-osakkeiden paras vuosi sitten vuoden 1999. Norjan kruunu vahvistui merkittävästi sen jälkeen, kun Norjan Pankki hieman yllättäen nosti korkoa jälleen kerran. Heikko valuutta tarkoittaa, että Norja kamppailee inflaation alentamisessa enemmän kuin monet muut maat. Siksi ei olekaan mahdotonta, että norjalaiset korot nousevat vielä lisää, mikä todennäköisesti vahvistaa kruunua.

 Vuosi 2023 yhteenvetona

Vuosi 2023 oli markkinoille ensisijaisesti korkokehityksen vuosi. Vuoden alussa kohtasimme korkean inflaation, nousevat korot ja sodan Ukrainassa. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla korot nousivat vielä enemmän. Koimme myös pankkikriisin ja neljännellä neljänneksellä puhkesi uusi sota Lähi-idässä. Nämä eivät kuulosta vahvan pörssinousun aineksilta. Silti vuosi 2023 oli pörsseille hyvä. Vuoden aikana markkinat saivat lopulta kaikki toiveensa täytettyä, ja vuoden loppu oli melkein liian-hyvää-ollakseen-totta-skenaario.

Inflaatio on laskenut tasolle, jolla keskuspankit näyttävät olevan valmiita lopettamaan korkojen nostamisen. Samanaikaisesti taloudet eivät ole heikentyneet merkittävästi. Odotettu taantuma ei koskaan toteutunut. Työttömyys on edelleen matala useimmissa maissa, eikä merkkejä voimakkaasta taantumasta ole. Lokakuusta lähtien pitkät korot ovat laskeneet jyrkästi ja ovat nyt samalla tasolla kuin vuoden alussa. Nämä ovat olleet vuoden lopun pörssijuhlien tärkeimmät syyt. Dow Jones -indeksi saavutti “kaikkien aikojen korkeimman” juuri ennen joulua, ja monet muut pörssit ovat hyvin lähellä sitä. On kulunut tasan kaksi vuotta siitä, kun pörssit olivat viimeksi “kaikkien aikojen korkeimmillaan”. Vaikka vuosi 2023 lopulta oli hyvä pörssivuosi, vain muutama yhtiö toi suuren osan tuotosta. Jos ei ollut sijoittanut Yhdysvaltojen “seitsemään voittamattomaan”, ei vuosi 2023 välttämättä ollut yhtä hyvä.

Mitä vuosi 2024 tuo tullessaan?

Uskomme, että vuodesta 2024 tulee taistelun vuosi hyvien ja pahojen voimien välillä. Ei aivan erilainen kuin vanha lännenelokuva vuodelta 1966, jossa Clint Eastwood esittää “hyvää”. Markkinoiden hyvät voimat liittyvät ensisijaisesti inflaatioon ja korkoihin. Inflaatio lähestyy tasoa, jolla keskuspankkien ei tarvitse enää nostaa korkoja. Ei myöskään ole paljon merkkejä talouden voimakkaasta hidastumisesta. Useat keskuspankit ovat vihjanneet, että korkoja voidaan leikata vuonna 2024. Skenaario, jossa korot ovat alhaisemmat ja talous edelleen hyvä, olisi erittäin suotuisa osakemarkkinoille. Silloin markkinat voivat nousta vielä enemmän kuin vuonna 2023.

Vuoden 2024 “paha” on se, että korot pysyvät korkeina, mikä lisää taantuman mahdollisuutta myöhemmin. Toinen vaara on se, että taloudet heikkenevät enemmän kuin oletetaan. Jokereina tässä ovat työttömyysluvut. Jos ne nousevat merkittävästi, talous hidastuu. Silloin pörssit eivät todennäköisesti nouse, mutta korot laskevat merkittävästi. Velkakirjat ja korkorahastot tarjoavat todennäköisesti erittäin hyvän tuoton, jos “paha” voittaa.

Vuoden 2024 “ruma” liittyy suurelta osin geopoliittisiin kysymyksiin. Lähi-idän sota voi kiihtyä ja johtaa uuteen öljynhinnan shokkiin. Se voisi johtaa voimakkaaseen taantumaan ja pörssien laskuun. Taiwanin ja Kiinan ympärillä oleva tilanne myös tarjoaa mahdollisuuden markkinatunnelman muuttumiseen. Kaikkein vaarallisimpia ovat usein niin sanotut “mustat joutsenet”. Ne ovat tapahtumia, joita on mahdotonta ennustaa ja jotka ovat epätodennäköisiä. Mutta kun ne tapahtuvat, niillä voi olla valtava merkitys markkinoille. Vuoden 2020 pandemia on viimeisin esimerkki tällaisesta “mustasta joutsenesta”. Jos “ruma” voittaa vuonna 2024, tarvitaan todennäköisesti “musta joutsen”.

Elokuvan tavoin uskomme, että todennäköisintä on, että “hyvä” voittaa lopulta. Markkinoiden viimeaikainen kehitys viittaa myös siihen, että tämä on odotettu tulos. Uskon, että korkojen laskun ja yritysten edelleen hyvän tuloksen yhdistelmä ratkaisee vuoden 2024. Siksi panostan rahani siihen, että vuodesta 2024 tulee vuosi, jolloin “hyvä” lopulta voittaa. Kuten elokuvassa, jossa Clint Eastwood ratsastaa auringonlaskuun tyytyväinen hymy huulillaan.

 

 

 

 

Kirjoittanut

Sijoitusjohtaja
Alexander Millerillä on MBA (Master of Business Administration) -tutkinto Wyomingin yliopistosta ja hän on NHI:n / NFF:n (Norges Handelshøyskole/Norske Finansanalytikeres Forening) valtuuttama rahoitusanalyytikko.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.