All I want for Christmas

Putoavat korot ja alhaisempi inflaatio tekivät marraskuusta erittäin hyvän kuukauden pörsseissä.

Joulu tuli aikaisin tänä vuonna, ja markkinat ovat saaneet juuri sen mitä halusivat. Inflaatio on laskenut ilman, että talous näyttäisi heikkenevän merkittävästi. Toivelista ensi vuodelle on lisää samaa.

Pörssikehitys marraskuussa
Marraskuu oli poikkeuksellisen vahva kuukausi pörsseissä. Monet pörssit nousivat lähes 10 prosenttia.  Tärkein tekijä pörssinousun takana oli laskevat korot. Yhdysvaltain 10 vuoden korko laski 0,65 prosenttia. Se on suurin kuukausittainen korkojen lasku 80-luvulta lähtien. Markkinoille joulu tuli aikaisin tänä vuonna. Viime kuukausina markkinat ovat saaneet koko toivelistansa kerralla. Inflaatio on laskenut, ilman että talous näyttää heikentyvän dramaattisesti. Keskuspankit viestittävät, että korkojen nousu on lähestymässä loppuaan. Lisäksi Ukrainan ja Lähi-idän sodat eivät ole eskaloituneet, eivätkä ne ole johtaneet korkeampiin öljyn hintoihin.

Markkinat keskittyvät tällä hetkellä erittäin paljon korkoihin. Jokainen merkki siitä, että keskuspankit lopettavat korkojen nostamisen, tulkitaan erittäin positiivisesti pörsseissä. Markkinat toivovat matalampia korkoja, mutta ei yhtä matalia kuin ne olivat. Inflaation laskeminen 10 prosentista 2,5 prosenttiin taloutta liikaa jäähdyttämättä on vaikea harjoitus. Toistaiseksi kuitenkin näyttää siltä, että tämän onnistumisen todennäköisyys on korkeampi kuin muutama kuukausi sitten. Tästä syystä pörssit ovat tällä hetkellä hyvällä tuulella.

Osakkeet, korot, sota ja rauha ja niin edelleen (toivelista 2024)
Toivomme matalampia korkoja vuonna 2024. Vuoden 2022 alusta lähtien markkinat ovat kärsineet korkojen noususta. Jotkut ODINin yrityksistämme ovat laskeneet paljon, ensisijaisesti korkeampien korkojen vuoksi. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat suoriutuneet huomattavasti heikommin kuin suurimmat yritykset tänä aikana. Rahastoissamme on ylipaino pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Vaikka sijoitamme yrityksiin, joilla on hyvä tulotaso ja vähän velkaa, on monilla pienemmillä yrityksillä paljon velkaa ja vähän tuloja. Tällaiset yritykset kärsivät erityisen paljon kun korot nousevat. Koska markkinoilla on paljon passiivista rahaa, rahaa on allokoitu pienemmistä suurempiin yrityksiin. Tämä tarkoittaa, että “kaikki” pienet yritykset, myös laadukkaat yrityksemme vähällä velalla, on myyty. Nousevat korot ovat olleet ODIN rahastoille vastatuulta lähes kahden vuoden ajan. Korkojen huippu nyt, ja ehkä laskevat korot, voisivat olla meille myötätuulta tulevana vuonna.
Vaikka vuosi 2023 on ollut hyvä vuosi osakemarkkinoilla, se on ollut vaikeampaa kaikille, jotka eivät ole sijoittaneet niin sanottuihin seitsemään voittamattomaan (Magnificent seven) Yhdysvalloissa. Ne ovat kuusi suurta IT-yritystä plus Tesla.

Nämä seitsemän yritystä ovat muodostaneet erittäin suuren osan tuotosta sekä Yhdysvalloissa että globaaleilla pörsseissä tänä vuonna. Valtavan kurssinousun jälkeen yritykset ovat myös tulleet erittäin kalliiksi. Jos ostaa tänään globaaleja indeksirahastoja, noin 25 prosenttia varoista menee seitsemään yritykseen, jotka on hinnoiteltu paljon korkeammalle kuin markkinat. Näiden yritysten hinnoittelu tuo mieleen tech-kuplan vuoden 2000 tienoilla. Vuonna 2024 toivomme markkinoita, joissa tuotto tulee laajemmalta osalta markkinoita. ODINissa emme voi maksaa mitä tahansa hyvistä yrityksistä ja osallistumme erittäin rajoitetusti tähän “hypetykseen” seitsemän suuren ympärillä.

Viimeinen asia, mitä maailma tarvitsee nyt, on öljynhinnan sokki. Tarkkailemme huolestuneina geopoliittista kehitystä, erityisesti konfliktia Lähi-idässä, jolla on potentiaalia laukaista tällainen sokki. Toivomme rauhallisempaa maailmaa, mikä olisi myös hyväksi inflaation ja korkojen alentamiseksi. Silloin elämme sen kanssa, että Oslon pörssi ei ehkä ole paras pörssi, mutta parempi se kuin 150 dollarin öljynhinta barrelilta. Jos Lähi-idän sota eskaloituu, tämä voi olla tilanne. Tämän seurauksena olisi alhaisempi kasvu, korkeampi inflaatio ja todennäköisesti pörssien lasku.
Markkinat ovat saaneet kaiken mitä tarvitsivat tänä vuonna ennen joulua ja ovat selvästi iloisia siitä. Toivotaan, että kaikkia toiveita ei ole “käytetty loppuun” ja että joulupukilla on vielä enemmän säkissä myös ensi vuodelle.

Kirjoittanut

Sijoitusjohtaja
Alexander Millerillä on MBA (Master of Business Administration) -tutkinto Wyomingin yliopistosta ja hän on NHI:n / NFF:n (Norges Handelshøyskole/Norske Finansanalytikeres Forening) valtuuttama rahoitusanalyytikko.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.

hbspt.forms.create({ portalId: "3272008", formId: "c14612e6-dd1b-420e-97d9-85b715b2fd80" });