Kuljemme vastavirtaan

ODIN tekee omia analyysejaan ja omia päätöksiään sekä haluaa kulkea vastavirtaan.

ODIN tekee omia analyysejaan ja omia päätöksiään sekä haluaa kulkea vastavirtaan.Sir John Templetonin viljelemien pitkän aikavälin hyviä sijoituksia koskevien periaatteiden mukaan ostaminen kannattaa pessimismin vallitessa ja myyminen taas silloin, kun optimismi on suurta.* Tämä on kuitenkin usein helpommin sanottu kuin tehty. Osakkeita on vaikea ostaa silloin, kun muut suhtautuvat negatiivisesti ja myyvät kaikki osakkeensa.Me ODINissa kuuntelemme muitakin kuin pelkästään ympärillämme olevia analyytikoita.Tästä on osoituksena se, että olemme ostaneet Oriflamen osakkeita.Aika näyttää, kumpi on pitkällä aikavälillä oikeassa, me vai negatiivisesti suhtautuva analyytikkojoukko.

Geopoliittinen levottomuus sekä makro- ja sektorikohtaiset haasteet tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia ostaa laatuyhtiöitä houkuttelevaan hintaan.Tästä on viime vuodelta esimerkkinä Atlas Copco.Ostaessamme yhtiön osakkeita kaivosteollisuutta ympäröivä uutisvirta oli hyvin kielteinen.Päätimme ryhtyä seuraamaan tätä yhtiötä ja sen peruskehitystä.Kun osakekurssi lopulta laski tasolle, joka oli ODINin filosofian näkökulmasta mukiinmenevä, päätimme toimia.

Oriflamen liikeidea perustuu meikkien ja ihonhoitotuotteiden myyntiin.Yhtiön valikoimaan kuuluu yli 1 000 tuotetta.Myynti tapahtuu itsenäisten Oriflame-edustajien kautta. He etsivät asiakkaita sosiaalisen median tai muiden kanavien välityksellä.Yhtiöllä on toimintaa yli 60 maassa ja yhteensä yli 3 miljoonaa edustajaa, jotka markkinoivat ja myyvät tuotteita.

Epäsuosittu osake
Ukrainan ja Venäjän levottomuuksien takia yhtiön tilanne on ollut viime aikoina tukala. Tämä on puolestaan johtanut siihen, että yhä harvemmat ”aktiiviset” edustajat markkinoivat ja myyvät tuotteita, mikä on taas aiheuttanut myynnin laskua.Yhtiö kärsii myös levottomuuksista johtuvista epäsuotuisista valuuttaheilahteluista. Tämän seurauksena myynti on supistunut yhteensä 14 prosenttia vuoden 2014 puoliväliin mennessä.

Levottomuuksien takia Oriflamesta onkin tullut yksi Tukholman pörssiin epäsuosituimmista osakkeista.ODIN kulkee vastavirtaan ja on tämän alamäen aikana useaan otteeseen ostanut yhtiön osakkeita varmistaakseen tietyn omistusosuuden siinä.«ODIN on selkeä arvosijoittaja.Se tarkoittaa, että hankimme monesti omistukseemme eri yhtiöiden osakkeita osakemarkkinoiden laskusuhdanteiden aikana.Vastaavalla tavalla myymme positiomme jälleen osakemarkkinoiden noustessa», kertoo Vegard Søraunet, ODIN Sverige -rahaston salkunhoitaja.

Pitkäjänteinen strategia
Sovellamme Oriflamen omistusosuuksiimme pitkäjänteistä strategiaa, ja sijoitushorisonttimme on kolmesta viiteen vuoteen.Arviomme mukaan yhtiön vankka kasvu jatkuu jälleen Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, joissa työskentelee lähes puolet Oriflame-edustajista. Juuri näiltä alueilta tulee noin kolmasosa yhtiön voitosta.Pidemmällä aikavälillä yhtiön myynnin kasvu on ollut 25 vuoden ajan kaksinumeroinen Venäjän kriisin vuosina 1998–1999 aiheuttamista kasvuongelmista huolimatta. Viime vuosina yhtiön kasvu on tyrehtynyt Venäjällä kilpailun lisääntymisen ja makrotaloudellisen levottomuuden seurauksena.Oriflame on pyrkinyt ratkaisemaan Venäjän ongelmat toteuttamalla kustannusleikkauksia, lanseeraamalla uusia paremman katteen tarjoavia tuotteita ja muuttamalla myyjien kannustimia niin, että he panostavat lukumäärältään entistä harvempiin mutta tehokkaampiin edustajiin.Lisäksi Venäjälle on rakennettu uusi tehdas, jonka on määrä valmistaa tuotteita paikallisella tasolla.Tämän vaikutuksesta yhtiö on aiempaa vähemmän alttiina valuuttaheilahteluille, tuontitullien korotuksille ja riskille joutua mahdollisten sanktioiden kohteeksi.

Oriflame tuotti yllätyksen kaikille analyytikoille esitellessään viime viikolla neljännesvuosituloksensa. Myynti Venäjällä on tosin laskenut mutta huomattavasti odotettua vähemmän.Kokonaisuutena katsoen raportin loppupäätelmä oli, että kasvumarkkinoilla tapahtuva kasvu kompensoi Venäjällä koetun alamäen.Mielestämme Oriflamen johto osaa vastata eteen tuleviin haasteisiin hyvin ja ryhtyä kulloisessakin tilanteessa tarvittaviin toimiin.Monet negatiiviset seikat heijastuvat jo nykyiseen osakekurssiin, ja jos ulkoiset tekijät muuttuvat nykyistä suotuisammiksi, osake saattaa tuottaa positiivisen yllätyksen, Vegard Søraunet toteaa lopuksi.

* “Templeton’s 22 Principles for successful Investing” –Sir John Templeton

Kirjoittanut

Sijoitusjohtaja
Vegard on vastannut ODIN Sverige rahastosta joulukuusta 2013 ja ODIN Norden-rahaston salkunhoidosta heinäkuusta 2014.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.