Muuttuva maailma

Vuoden 2022 ensimmäinen puolisko jää historiaan yhtenä heikoimmista hyvin pitkään aikaan. Suurin osa kursseista on laskenut merkittävästi uudenvuoden jälkeen. Suunnilleen kaikki, mikä nosti kursseja viime vuosina, on kääntynyt vuonna 2022.

Osakemarkkinoiden kehitys vuoden ensimmäisellä puoliskolla
Vuoden 2022 ensimmäinen puolisko jää historiaan yhtenä heikoimmista hyvin pitkään aikaan. Suurin osa kursseista on laskenut merkittävästi uudenvuoden jälkeen. Suunnilleen kaikki, mikä nosti kursseja viime vuosina, on kääntynyt vuonna 2022.

Varsinkin kohonneet korot ovat vähentäneet markkinoiden riskinottohalua. Viimeisten 15 vuoden aikana yhä matalammat korot ovat johtaneet kaikkien riskialttiiden omaisuusluokkien, kuten osakkeiden, kiinteistöjen ja obligaatioiden, korkeampaan hinnoitteluun. Samaan aikaan viranomaiset ovat järjestäneet valtavia tukipaketteja taloudelle finanssikriisistä lähtien. Se saavutti huippunsa koronapandemian aikana. Useimpien maiden viranomaiset käyttivät valtavia summia rahaa pitääkseen pyörät pyörimässä.

Se, mitä nyt näemme, on sekä finanssi- että rahapolitiikan täyskäännös useimmissa maissa. Korot ovat nousussa. Enää ei voi luottaa siihen, että viranomaiset ovat valmiita suuriin alijäämiin talouden ja rahoitusmarkkinoiden tukemiseksi. Toistaiseksi tämä on merkinnyt rajua muutosta, erityisesti osakemarkkinoilla. Erityisesti yhtiöt, joilla on ollut suuria kasvuodotuksia, ovat laskeneet huomattavasti. Nasdaq-pörssi Yhdysvalloissa ja Tukholman pörssi ovat molemmat laskeneet tänä vuonna tähän mennessä yli 25 prosenttia. Norjassa Ukrainan sota on nostanut öljyn hintaa. Oslon pörssi on siksi yksi tämän vuoden parhaista pörsseistä, ja se on pysynyt käytännössä muuttumattomana uudestavuodesta lähtien.

ODINin rahastot ovat jäljessä
Erittäin hyvän vuoden 2021 jälkeen näemme nyt ODINin rahastojen laskevan paljon. Suurin osa osakerahastoistamme on myös pörssi-indeksien jäljessä tähän mennessä tänä vuonna. Siihen, että näin on tapahtunut, on monta syytä.

Sijoittajien riskihalukkuus on toistaiseksi vähentynyt tänä vuonna. ODIN-rahastot ovat saaneet tuntea tämän monin tavoin. Monet salkkujemme osakkeista nousivat huomattavasti vuonna 2021, mikä johti suhteellisen korkeaan hinnoitteluun. Tänä vuonna arvo-osakkeet ovat menestyneet paljon paremmin kuin kalliimmin hinnoitellut osakkeet. Lisäksi on ollut taipumusta myydä vuoden 2021 voittajia ja ostaa osakkeita, jotka pärjäsivät heikosti viime vuonna.

ODIN-rahastoissa on monia osakkeita, jotka olivat erittäin vahvoja viime vuonna. Korkeammat korot ovat myös tarkoittaneet sitä, että tulevasta kasvusta ei makseta yhtä paljon. ODINissa sijoitamme laadukkaisiin yhtiöihin, joilla uskomme olevan potentiaalia kannattavaan pitkän aikavälin kasvuun. Vaikka yhtiöillä menee edelleen hyvin ja kasvupotentiaali on ennallaan, monien näiden yhtiöiden hinta on laskenut. Ruotsalaiset rahastomme ODIN Kiinteistö, ODIN Small Cap ja ODIN Sverige ovat olleet heikoimpia tänä vuonna. Valitettavasti osuudenomistajamme ovat saaneet nähdä, että näiden rahastojen arvot ovat laskeneet 30–45 prosenttia. Dramaattinen kehitys, jota emme onneksi näe usein.

Kuten tiedetään, Tukholman pörssi on yksi tämän vuoden heikoimmista pörsseistä. Siellä laskua on ollut noin 25 %. Lisäksi yksittäiset yhtiöt ovat laskeneet huomattavasti enemmän. ODIN Sverigen Storskogen ja Addlife ovat laskeneet noin 60 ja 75 %. ODIN Kiinteistössä on sellaisia yhtiöitä kuin SBB ja K2A. Molemmat ovat laskeneet tänä vuonna tähän mennessä yli 70 prosenttia. ODIN Small Capilla on myös joitain osakepositioita, jotka ovat laskeneet paljon tänä vuonna. CTEK ja Troax Group ovat molemmat laskeneet yli 60 % tänä vuonna, mikä on vaikuttanut ODIN Small Capin suureen pudotukseen. Nämä olivat viime vuoden parhaat rahastot, ja niillä on edelleen hyvä tuotto kahden viime vuoden ajalta.

Muuttuvat markkinat
Viimeisten 10-15 vuoden ajan osakemarkkinoille on ollut ominaista sijoittajien kasvava riskihalukkuus. Karkeasti ottaen voidaan sanoa, että olet saanut sitä paremman tuoton, mitä enemmän riskiä olet ollut valmis ottamaan. Pääoma on ollut käytännössä ilmaista, ja viranomaiset ovat olleet rahoitusmarkkinoiden “turvaverkkona”. Tällaisessa ilmapiirissä kuplia ja ylihinnoiteltuja osakkeita voi muodostua helposti. Näemme erityisesti, että monet yhtiöt, joilla on alhaiset tulot ja epärealistiset kasvusuunnitelmat, ovat saaneet valtavan hinnoittelun pörssissä. Vuoden 2022 alku edustaa tämän kauden loppua ja uuden alkua. Uskon, että jatkossa markkinoista tulee valikoivammat. Riskinottohalu ei ole yhtä suuri kuin ennen.

Kannattaa sijoittaa yhtiöihin, joilla on hyvät tulot, hyvät taseet ja realistiset kasvutavoitteet. Geopolitiikalla tulee olemaan suurempi vaikutus talouksiin ja kursseihin. Taloudet ovat muuttumassa vähemmän avoimiksi, ja maailmankauppa on saavuttanut tämänhetkisen huippunsa. Pandemian ja Ukrainan sodan aikana monet maat ovat ymmärtäneet, että niiden on tultava omavaraisemmiksi.  Uskomme, että suuntaus ulkoistaa tuotantoa pysähtyy tai kääntyy päinvastaiseksi. Tämän summana on inflaation kiihtyminen ja talouskasvun hidastuminen. Tällaisessa ilmapiirissä sijoittaminen on vaikeampaa. Enää ei voi luottaa siihen, että riskinottohalu kasvaa jatkuvasti. Inflaation myötä yhtiöille aiheutuvat kustannukset nousevat ja aiheuttavat paineita saada tuloja. Siksi on löydettävä yhtiöitä, jotka pystyvät nostamaan hintojaan enemmän kuin kustannukset nousevat.

Juuri tällaisia yhtiöitä me ODINissa yritämme löytää salkkuihimme. Jatkossa kyse on hyvien yhtiöiden löytämisestä jännittävien tarinoiden sijaan. Markkinat todennäköisesti rankaisevat yhtiöitä, joilla on lennokkaita ja epärealistisia kasvusuunnitelmia. Mielestäni Odin on tässä mielessä hyvissä asemissa, kun etsimme kestäviä laatuyhtiöitä, joilla on vahva asema ja hyvät tulot.

Onko pahin osakemarkkinoiden pudotus jo takana?
Toistaiseksi vuonna 2022 kurssit ovat laskeneet paljon. Uskallan ennustaa, että tilanne ei juuri pahene tulevaisuudessa. Markkinoilla on jo otettu huomioon huomattavasti korkeammat korot ja inflaatio. Useimmat pörssit tekivät pohjanoteerauksen heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen helmikuun lopussa. Sen jälkeen heikkenemistä on tapahtunut vähän. Ehkä hyökkäyksen jälkeinen viikko edustaa maksimaalisen pessimismin pistettä tällä kertaa. Tiedämme, että korot nousevat ja että emme pääse eroon inflaatiosta lähiaikoina. Tätä emme tienneet kuusi kuukautta sitten, emmekä sitä, että keskellä Eurooppaa syttyisi suursota. Se, mitä tiedämme, vaikuttaa harvoin markkinoihin merkittävästi. Lisäksi suurin osa salkuissamme olevista yhtiöistä pärjää edelleen hyvin ja voimme ostaa monia niistä aivan eri hintaan kuin muutama kuukausi sitten. Se saa minut optimistiseksi.

Onnea sijoituksellesi tästä eteenpäin.

Kirjoittanut

Sijoitusjohtaja
Alexander Millerillä on MBA (Master of Business Administration) -tutkinto Wyomingin yliopistosta ja hän on NHI:n / NFF:n (Norges Handelshøyskole/Norske Finansanalytikeres Forening) valtuuttama rahoitusanalyytikko.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.