Osakesijoittaja – yrityksen omistaja

Jos ajattelet sijoitustasi yrityksen omistamisen näkökulmasta, sinun voi olla helpompi pysyä rauhallisena osakekurssien heilahdellessa.

Osakkeen omistajana omistat osan yritystä, johon olet sijoittanut. Osakkeen kurssi heijastaa pitkällä aikavälillä tämän yhtiön kehitystä. Hyviin yhtiöihin tehdyt sijoitukset antavat pitkän aikavälin tuottoa maltillisella riskillä huolimatta lyhyen tähtäimen kurssiheilahtelun tuottamasta epävarmuudesta. Jos ajattelet sijoitustasi yrityksen omistamisen näkökulmasta, sinun voi olla helpompi pysyä rauhallisena osakekurssien heilahdellessa.

Hyväksy heilahtelut

Monet pitävät osakesijoittamista riskialttiina sijoittaa pitkällä aikavälillä. Se ei ole ihme, jos katsotaan maailmanindeksin viimeisen kymmenen vuoden kehitystä. Maailmanindeksi koostuu 1 613 yhtiöstä. Niiden osakkeet laskivat finanssikriisin aikana 51 prosenttia. Maaliskuun 2009 pohjanoteerauksen jälkeen kesti runsaat viisi vuotta päästä takaisin finanssikriisiä edeltäviin huippuihin. Ehkä osakekursseihin liittyvä riski koetaan loppujen lopuksi suuremmaksi kuin yhtiöihin liittyvä riski.

MSCI-world-index-640x360

Olet yritysomistaja

Kuvittele olevasi monta vuotta sitten perustamasi yhtiön ainoa omistaja. Omistamasi yhtiö myy monia erilaisia tuotteita ja palveluja. Koska myyt moniin kategorioihin kuuluvia tuotteita ja palveluja useille eri asiakkaille, riski pienenee. Et ole riippuvainen yhden yksittäisen tuotteen tai markkinan onnistumisesta. Omistajana ensisijainen pyrkimyksesi on huolehtia siitä, että yrityksesi kehittyy kaiken aikaa oikeaan suuntaan. Olet rakentanut ja laajentanut yhtiötäsi pala palalta, ja sen tuloskehitys käy ilmi alla olevasta pylväskaaviosta. Millaiseksi arvioit yhtiön riskin kymmenen viime vuoden tuloskehityksen perusteella?

Tulokset osoittavat, että finanssikriisin aikana koettiin jonkinasteinen taantuma, mutta yhtiön tulos oli vuonna 2009 kuitenkin 52 miljoonaa kruunua. Vuonna 2014 tulos kaksinkertaistui vuodesta 2009 ja on reilusti paremmalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä. Yrityksen budjetti ennakoi tuloksen kasvavan edelleen seuraavien kahden vuoden aikana.

Todennäköisesti sinä omistajana et pidä yrityksessäsi olevaa riskiä erityisen suurena. Kasvun taustallahan on ensisijaisesti tulorahoitus ja sijoitetun pääoman tuotto on hyvä.

Tuloskehitys-640x360

Tuloslukujen tausta

Edellä mainitsemamme yhtiö on ODIN Global. Yllä olevassa kaaviossa esitetty kymmenen viime vuoden tuloskehitys on ODIN Globalin osuus rahaston omistamien yhtiöiden tuloksesta.

Rahasto omistaa osuuksia lukuisista yrityksistä. Koska se omistaa erilaisia tuotteita ja palveluja myyviä erilaisia yrityksiä, riski pienenee. Emme voi vaikuttaa kulloinkin omistamiamme yhtiöiden hinnoitteluun, mutta voimme sen sijaan sijoittaa hyviin yrityksiin, jotka tuottavat lisäarvoa vuodesta toiseen. Niin kauan kuin sijoitustemme kohteena olevat yhtiöt tarjoavat lisäarvoa, saamme hyvän tuoton sijoituksillemme.

Viiden viime vuoden aikana salkkuyhtiöiden tulokset ovat kasvaneet 11 prosenttia vuodessa. Samana ajanjaksona rahaston tuotto on ollut 11,3 prosenttia vuodessa, joka vastaa hyvin salkkuyhtiöiden tuloskehitystä. Uskomme, että myös jatkossa rahasto-osuuksien arvot kehittyvät rahaston omistamien yhtiöiden tuloskehityksen tahdissa.

Yksi esimerkki monista

Yksi ODIN Global -rahaston 25 salkkuyhtiöstä on brittiläinen terveystuotteiden ja taloustarvikkeiden valmistaja Reckitt Benckiser. Alla oleva kuva osoittaa meidän osuutemme tuloskehityksestä ja yhtiön osakekurssin kehityksen kymmenen viime vuoden ajalta. Osakekurssi heiluu hieman enemmän kuin tuloskehitys, mutta pitkällä aikavälillä osakekurssi heijastaa yhtiön tuloskehitystä.

Reckitt-Benckiser-640x404
Kymmenvuotiskauden aikana tarjoutuu mahdollisuuksia sekä ostaa osakkeita kurssin laskiessa että myydä niitä osakkeiden kehityksen ollessa vahvempaa kuin tuloskehitys. Myös ne omistajat, jotka eivät hyödynnä näitä mahdollisuuksia, saavat nauttia yhtiön tuloskehityksen luomasta osakkeiden arvonnoususta.

Aika tekee työtä puolestasi

Hyvissä yhtiöissä aika tekee työtä sinun eli osakkeenomistajan puolesta. Kokemus on usein osoittanut, että mitä pidempään omistamme hyvien yhtiöiden osakkeita tekemättä turhia liikkeitä, sitä paremmaksi sijoituksemme tulos muodostuu. Ja päinvastoin: jos sijoitat yhtiöihin, jotka eivät synnytä lisäarvoa, aika toimii sinua vastaan. Siksi pyrimme välttämään kehnoja yrityksiä.

Miten osakemarkkinoiden heilahteluihin on syytä suhtautua?

Niin kauan kuin sijoitustemme kohteena olevat yhtiöt tuottavat pitkällä aikavälillä lisäarvoa emmekä maksa liikaa niiden osakkeista, meidän ei juuri tarvitse välittää pääomamarkkinoiden yleisistä kurssiheilahteluista. Jos pystyt sulkemaan silmäsi päivittäisiltä kurssiheilahteluilta ja ajattelemaan yrityksen omistajan tavoin, saat hyvän tuoton.

Tähän viittaa myös Warren Buffettin lausahdus:

«Games are won by players who focus on the field, not the ones looking at the scoreboard”

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Oddbjørn Dybvad on Norjan kauppakorkeakoulusta valmistunut ekonomi. Hän on työskennellyt aikaisemmin rahastoanalyytikkona.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.