Vastakohtien maa jatkuvan muutoksen kourissa

Uskomme vakaasti sijoituskohteidemme toimialojen tulevaisuuteen, kertoo salkunhoitaja Alexandra Morris, joka vastikään palasi kotiin Kiinan yritysvierailulta.

Kiina on koko maailmantalouden kannalta keskeisessä asemassa. Useat ovat huolissaan maan hidastuneesta kasvusta, sillä aiempina vuosina kasvu on ollut peräti 10–12 prosentin luokkaa. Maata on pidetty koko maailman talousveturina. ODIN Europan salkunhoitaja Alexandra Morris on matkustanut eri puolilla Kiinaa ja tavannut yhtiöiden edustajia ja pyrkinyt saamaan tietoa yhtiöiden tilanteesta Kiinassa sekä niiden käsityksestä tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Alexandra-ja-Trukki-Kiinassa

Alexandra toteaa, että meidän on syytä tottua ajatukseen, että Kiinan kasvu jää vastaisuudessa nykyistä alemmalle tasolle. Hän kommentoi asiaa seuraavasti: ”Tämänhetkinen kasvutaso, joka on noin 7 prosenttia vuodessa, on myös tulevaisuudessa suhteellisen normaali ja pysyvä. Se on enemmän kuin riittävä monille sijoituskohteinamme oleville toimialoille kuten teollisuudelle, elintarvikkeille, terveysalan tuotteille sekä kulutustavaroille. Uskomme vankasti edellä mainittujen toimialojen tulevaisuuteen Kiinassa.”

Viranomaisiin luotetaan

Kun Kiinan kasvu alkoi vuonna 2008 hiipua, maan viranomaiset ryhtyivät ankariin toimiin talouden alamäen pysäyttämiseksi ja kasvun nostamiseksi jälleen korkealle tasolle. Talouden elvyttämiseen käytettiin valtavia summia, ja talouskoneiston käynnistämiseksi ryhdyttiin toteuttamaan mittavia rakennusprojekteja. Uusi pääministeri Li on haluton ryhtymään nyt samanlaiseen suuren luokan elvytykseen. Hän pitää enemmän ”hiljaisesta” elvytyksestä. Hänellä on kaksi painopistealuetta: infrastruktuurin, tässä tapauksessa metron ja junaraiteiden, sekä asuntojen rakentaminen suurten kaupunkien keskustaan sekä pienempien alle viiden miljoonan asukkaan kaupunkien terveydenhuollon, koulutuksen ja infrastruktuurin kehittäminen.

Pääministeri Li, joka aloitti tehtävässään 18 kuukautta sitten, nauttii suurta arvonantoa kansalaisten keskuudessa. Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että Kiinassa ei vallitse demokratia. Maan johtavat poliitikot valitaan kommunistisen puolueen eliitin keskuudesta, ja paikalliset viranomaiset voivat halutessaan olla noudattamatta lakeja ja säännöksiä. Eri viranomaiset tulkitsevat lakeja eri tavoin, ja tuomareiden ja virkamiesten lahjonta on yleistä. ”On myönteistä, että uusi hallitus on osoittanut merkkejä lain erilaisten tulkintamahdollisuuksien kiristämisestä. Viime kuukausien aikana on jopa nähty tapauksia, joissa länsimaiset yhtiöt ovat voittaneet tuomioistuimissa juttuja, joissa vastapuolina on ollut vahvoja paikallisia voimia. Tämä on suuri edistysaskel”, Alexandra toteaa. Lin suosio kansan keskuudessa johtuu ennen kaikkea siitä, että hän haluaa kitkeä maan korruptiokulttuurin. Kansa uskoo vahvasti siihen, että viranomaisilla on tilanne hallinnassa ja että Kiina on hyvin varustautunut tulevaisuuteen.

Kiinteistökupla?

Matkustaessaan Kiinassa Alexandraa hämmästyttivät taivasta kohti kohoavat tyhjät 20–40-kerroksiset asuinrakennukset. Asuntojen hinnat ovat viime aikoina alkaneet laskea ja rakennuttajat tarjoavat toinen toistaan edullisempia hintoja houkutellakseen ostajia. Tämä johtuu sekä Kiinan jo monen vuoden ajan harjoittamasta yhden lapsen politiikasta sekä niin kutsutusta ”Hukou”-järjestelmästä, jonka mukaan henkilö voi ostaa asunnon ainoastaan omalta kotiseudultaan. ”Asuntomarkkinoiden kehitys aiheuttaa huolta pankeille, jotka ovat lainanneet rahaa rakennuttajille ja yksityishenkilöille. Pankit ovat kokonaan tai osittain valtion omistuksessa ja lainat ovat paikallisten viranomaisten talouden merkittävä tulolähde. Antolainauskorko on korkea, peräti 5–6 prosentin luokkaa, samaan aikaan kun talletuskorko on matalalla noin yhden prosentin tasolla”, Alexandra kommentoi.

Uusien rahoituslähteiden hyödyntäminen, niin kutsuttu varjopankkitoiminta (”shadow banking”), lisääntyy Kiinassa voimakkaasti. Se ei kuulu maan valtiovarainministeriön sääntelyn piiriin ja muodostaa siksi suuren uhan. Se vie markkinaosuuksia pankeilta tarjoamalla huomattavasti parempia ehtoja. Tästä on tullut suuri ongelma viranomaisille, koska näitä ”varjopankkeja” ei aseteta samojen vaatimusten ja valvonnan alaisiksi kuin valtiollisia pankkeja. Markkinoilla on paljon vastuuntunnottomia toimijoita, mikä aiheuttaa lainanottajille ja säästäjille suuren taloudellisen riskin.

Kiinalaiset ovat tunnettuja korkeasta säästämisasteestaan, joka on yli 40 prosenttia heidän käytettävissä olevista tuloistaan. Tällä saattaa olla negatiivinen vaikutus kulutukseen, mutta Alexandra ei ole kovinkaan huolissaan. Hän on vakuuttunut siitä, että säästämiskäyttäytyminen muuttuu vähitellen: ”Kiinan hyvinvoinnin kehittymisen ja kohenemisen myötä kiinalaiset alkavat tuntea olonsa entistä turvallisemmaksi ja kokevat valtion pitävän heistä aiempaa parempaa huolta. Tämän vuoksi heillä ei ole enää samaa tarvetta säästää kuin aiemmin. Tämä yhdistettynä miltei 10 prosentin palkannousuun vuodessa, saa uskoakseni aikaan kulutuksen kasvun kiihtymistä vastaisuudessa.

Kehno ilmanlaatu

Hyvinvointi Kiinassa lisääntyy nopeasti, mutta samalla tästä aiheutuu väestölle erinäisiä muita haittoja. Yksi niistä on kehno ilmanlaatu.

Kiinalaiset voivat seurata ilmanlaatua Internetistä, ja kaikki luvun 50 ylittävät pitoisuudet kertovat huonosta ilmanlaadusta. Fyysistä rasitusta syntyy ihmiselle raja-arvojen ylittäessä 150:n rajan, tällöin lasten, vanhusten sekä keuhko- ja sydänsairauksista kärsivien henkilöiden on syytä pysytellä sisätiloissa. Ilmansaasteiden mittauksesta huolehtivat Kiinan viranomaiset ja Amerikan suurlähetystö. Viranomaisten indeksi on aina alempi kuin amerikkalaisten…

Ilmanlaatu-Shanghaissa

Kuva esittää sen päivän indeksiä, jona Alexandra oli Shanghaissa. Kyseisenä päivänä teki todella mieli pysytellä sisätiloissa.

Vankka usko hyvän kehityksen jatkumiseen

Kiinassa on erittäin paljon rikkaita ihmisiä, kun samaan aikaan toiset elävät köyhyydessä. Yhtenä osoituksena Kiinan kulutuksen kasvusta on Alibaban – kiinalaisen Ebayn vastineen – asiakkaitten määrä. Sillä on tällä hetkellä yli 200 miljoonaa asiakasta, ja lukumäärä kasvaa jatkuvasti.

Salkkuyhtiömme Adidas ja Hugo Boss ovat voimakkaassa kasvussa Kiinassa. Molemmat laajentavat myymäläverkostojaan. Hugo Bossilla on Kiinassa 100 myymälää, kun taas Adidaksella on 7 000. Kiina on tärkeä markkina-alue myös Unileverille, joka valmistaa muun muassa valmisruokia kuten leikkeleitä ja keittoja, Lipton-teetä sekä hygieniatuotteita kuten käsisaippuaa, pesujauhetta ja shampoota. Unilever kasvaa Kiinassa voimakkaasti hyvinvoinnin kehityksen tahdissa.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä myös autotuotannon alalla toimivat yhtiömme GKN ja Leoni hyötyvät suuresti Kiinan autokannan kasvusta, Alexandra toteaa lopuksi.

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Alexandra Morris on aiemmin työskennellyt controllerina, analyytikkona sekä asiakassuhdevastaavana.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.