Jyrkkien pudotusten vuosi

Vuonna 2022 riskinottohalukkuus markkinoilla väheni merkittävästi. Vuoden suuria yllätyksiä olivat selvästi odotettua korkeampi inflaatio ja suursota Euroopassa. Vuonna 2022 korot nousivat ja sekä osakkeet että joukkovelkakirjat laskivat. Optimismi ja odotukset ovat nyt paljon alhaisemmat kuin vuosi sitten, mikä on hyvä lähtökohta paremmalle vuodelle 2023.

Osakemarkkinoiden kehitys joulukuussa
Vuoden viimeinen kuukausi oli heikko useimmissa pörsseissä. Pelko vuoden 2023 taantumasta korkean koron vuoksi oli vahvempi kuin “ilo” hieman alhaisemmista inflaatioluvuista. Useat keskuspankit nostivat jälleen korkoja joulukuussa. Pettymys oli suuri, koska markkinat olivat toivoneet keskuspankeilta rauhoittavia sanoja. Viesti oli, että korkoja nostetaan, kunnes inflaatiotavoite saavutetaan. Samaan aikaan maailmantalouden kasvuennusteita tarkistetaan jatkuvasti alaspäin vuodelle 2023. Maailmanpankki ennusti 20. joulukuuta Kiinan hitaampaa kasvua ensi vuodelle. Tämä liittyy niihin arvioihin, jotka osoittavat talouksien jyrkän hidastumisen vuonna 2023.

2022 – Annus Horribilis
Vuosi 2022 jää historiaan yhtenä kaikkien aikojen pahimpana vuotena sijoitusmarkkinoilla, vaikka Oslon Pörssin pudotus ei ole ollutkaan niin suuri. Sekä osakemarkkinat että joukkovelkakirjamarkkinat (Yhdysvalloissa) eivät ole laskeneet vuoden 1969 jälkeen. Tämä on itse asiassa tapahtunut vain 3 kertaa viimeisen 100 vuoden aikana (1931, 1969 ja 2022).

Jos vuosi 2021 oli (liiallisen?) optimismin vuosi, on vuosi 2022 ollut päinvastoin. Markkinoiden riskinottohalu on vähentynyt merkittävästi. Ei ole täysin perusteetonta, että riskinottohalu on laskenut. Markkinoiden pitkän aikavälin näkymille monet tämän vuoden tapahtumista ovat negatiivisia. Sekä sota että korkea inflaatio tulevat luultavasti “vaivaamaan” taloutta ja yritysten tuloja vielä pitkään. Sota on inflaatiota aiheuttavaa. Euroopan turvallisuuspolitiikka on muuttunut -maat käyttävät enemmän rahaa puolustukseen ja todennäköisesti lisäävät budjettivajetta. Lisäksi tarjontapuolta pienentävät tuho, boikotit ja logistiset haasteet. Energia tulee olemaan ongelma myös jatkossa, koska venäläinen energia saattaa olla ikuisesti pois Euroopan markkinoilta.

Näkymät vuodelle 2023
Odotukset vuodelle 2023 ovat paljon vähemmän optimistisia kuin vuosi sitten. “Kaikki” odottavat talouden heikkenevän ja monien yritysten kamppailevan tulosten kasvattamisesta ensi vuoteen asti. Myös inflaation (ja talouden kasvun) odotetaan olevan niin alhainen, että keskuspankkien on jälleen laskettava korkoja vuoden 2023 jälkipuoliskolla. Tämä on monella tapaa “tunnettu tuntematon” vuonna 2023. Mihin suuntaan pörssit kehittyvät vuonna 2023 riippuu pitkälti siitä, onko yritysten talous ja tulos odotettua paljon parempi vai huonompi. Lisäksi aina on joitain ”odottamatonta”. Suuret pörssiliikkeet liittyvät usein mustiin joutseniin; tapahtumiin, joita on mahdotonta ennustaa.

Voidaan spekuloida paljon siitä, mitä mustiksi joutseniksi voi tulla vuonna 2023. Sekä jalkapallon MM-kisoissa että taloudessa ilmaantuu lähes aina suuria yllätyksiä, joita oli vaikea ennustaa erikseen tarkasteltuna. Se tapahtuu varmasti myös vuonna 2023. Tiedetään, että yllätyksiä tulee, mutta missä ja mitä?

Voidaan sanoa, että korkojen nousun ja osakemarkkinoiden laskun kautta markkinat ovat jo ottaneet huomioon paljon negatiivista, mitä todennäköisesti tapahtuu vuonna 2023. Talouskasvun ja yritysten tuloskasvun osalta odotukset sijoittuvat huomattavasti alemmas. Lisäksi useimmat ihmiset odottavat, että kuluttajilla on vuonna 2023 paljon vaikeampi tilanne nyt, kun “covid-varannot” on käytetty loppuun, sekä inflaatio että korkeammat korot syövät isomman osan ihmisten tuloista.

Korot ovat nyt niin korkealla, että joukkovelkakirjalainat tarjoavat ensimmäistä kertaa pitkään aikaan houkuttelevan jatkuvan tuoton suhteessa muihin omaisuusluokkiin. Jos taloudesta tulee pelättyäkin huonompi, matalan luottoriskin joukkovelkakirjalainat, kuten ODIN Sustainable Corporate Bond rahastossa, voivat tarjota erittäin miellyttävän tuoton vuonna 2023. Jos talous sen sijaan olisi peloteltua parempi, suurin osa osakerahastoista todennäköisesti nousee paljon ensi vuonna. Lohduttavaa on kuitenkin se, että on erittäin harvinaista, että osakemarkkinat putoavat kaksi vuotta peräkkäin. Usein on niin, että osakemarkkinat nousevat paljon keskimääräistä enemmän huonon vuoden jälkeen.

Hyvää uutta vuotta kaikille ja odotamme innolla mitä uusi vuosi tuo tullessaan!

Kirjoittanut

Sijoitusjohtaja
Alexander Millerillä on MBA (Master of Business Administration) -tutkinto Wyomingin yliopistosta ja hän on NHI:n / NFF:n (Norges Handelshøyskole/Norske Finansanalytikeres Forening) valtuuttama rahoitusanalyytikko.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.