Ovatko öljymarkkinoiden näkymät täysin mustat?

Eivät ole, näillä rauhattomillakin markkinoilla näkyy valonpilkahduksia, toteaa ODIN Offshore -rahaston salkunhoitaja Lars Mohagen, joka vastikään palasi kotiin Houstonin matkaltaan.

Matkan tarkoituksena oli ennen kaikkea vierailla rahaston suurimmissa amerikkalaisissa salkkuyhtiöissä mutta myös tavata monien öljy-yhtiöiden edustajia. Tapaamisten yhteydessä pyrittiin saamaan ajantasaista tietoa Amerikan liuskeöljyn tuotannon kehityksestä. Kävimme kahdessatoista öljy- ja öljypalvelualan yhtiössä, jotka ovat pääosin suuria, omalla markkina-alueella johtavassa asemassa olevia toimijoita. Tapaamiset tapahtuivat juuri samaan aikaan kuin raaka-aine- ja osakemarkkinoilla koettiin vuoden epävakain viikko, minkä seurauksena öljyn hintakehityksestä käytiin lukuisia keskusteluja.

Miten öljyn hinta kehittyy jatkossa?
Yleinen käsitys oli, että öljyn tämänhetkinen hinta on liian alhainen pidemmällä tähtäimellä. Nykyisiä öljykenttiä tyhjennetään samaan aikaan kuin maailmanlaajuinen kysyntä kasvaa. Useita suuria projekteja on peruutettu tai lykätty, ja vapaata kapasiteettia on historiallisesti katsoen erittäin vähän. Lyhyellä aikavälillä markkinoilla koetaan kuitenkin suurta epävarmuutta. Teollisuuden skenaarion mukaan öljyn hinta pysyy matalana pitkään, ja liiketoiminnan pääpaino on kustannusleikkauksissa ja kapasiteetin sopeuttamisessa.

Amerikkalaisen liuskeöljyn tuotannon kasvua ylläpidetään pääasiassa alentamalla kustannuksia ja parantamalla jatkuvasti toiminnan tehokkuutta sekä tuottavuutta. Yleisen käsityksen mukaan kasvuvauhti hiipuu vuoden toisen puoliskon aikana, mikä johtuu öljyn alhaisesta hinnasta, hintatakuusopimusten umpeutumisesta ja käytettävissä olevan pääoman vähenemisestä. Yleisenä periaatteena on, että investointien määrä ei saa ylittää sisäisesti synnytettyä kassavirtaa. Tämä poikkeaa aiemmista vuosista, jolloin investoinnit olivat huomattavasti suurempia kuin kassavirta. Öljyn tämänhetkisen hintatason takia uusista öljynporauskaivoista voi olla vaikea saada hyvää tuottoa. Siksi liuskeöljyn tuottajat keskittyvät ydinalueisiin ja painavat öljypalvelualan yhtiöiden hintoja.

On selvää, että liuskeöljyn tuotannon kasvun hidastuminen nostaa osaltaan öljyn hintaa, mutta toisaalta kyseiset toiminnot ovat joustavia ja helposti mukautettavissa niin, että ne pysyvät öljyn hintakehityksen tahdissa. Jos olosuhteet säilyvät muuten samanlaisina, Pohjois-Amerikan liuskeöljyn tuotanto ”hillitsee” öljyn hintaa keskipitkällä aikavälillä.

Offshore-toiminnan kehitys
Offshore-toiminnalle on nyt lyhyellä aikavälillä ominaista se, että projekteja peruutetaan ja/tai lykätään. Toimialan kustannukset ovat kasvaneet voimakkaasti. Se joutuu nyt läpikäymään hevoskuurin, jossa kustannuksia leikataan ja strategiaa muutetaan luopumalla räätälöidyistä ratkaisuista ja ottamalla käyttöön aiempaa standardoidumpia ratkaisuja. Toisin kuin onshore-toiminnassa öljyn etsintään käytettävä aika suunnittelusta tuotannon aloittamiseen on pitkä ja joustavuus rajallinen. Olemme havainneet, että useat öljy-yhtiöt kohdentavat siksi aiempaa enemmän pääomaa onshore-toimintaan offshore-toiminnan kustannuksella.

Suuret toimijat valtaavat entistä enemmän alaa pienempien toimijoiden kustannuksella etenkin öljypalvelualalla. Palvelu- ja tuotevalikoiman monipuolisuus ja kyky toteuttaa suuria projekteja ovat tärkeitä kilpailuparametrejä. Asiakkaan lähelle on välttämätöntä päästä jo projektien alkuvaiheessa, jotta asiakasta voidaan auttaa kustannusten pienentämisessä ja tuotannon tehostamisessa.

Fuusiot ja yritysostot ovat myönteisiä asioita Olemme havainneet yhdistymisten lisääntyneen fuusioiden ja yritysostojen sekä yhteenliittymäsopimusten solmimisen muodossa. Hieman ankean ja vaisun viikon aikana tapasimme Cameron-yhtiön erittäin optimistisen ja hilpeän pääjohtajan. Saimme tietää syyn hänen optimismiinsa seuraavana päivänä, kun saimme herättyämme kuulla uutisen, jonka mukaan Schlumberger oli ostanut yhtiön noin 55 prosentin preemiolla pörssikurssiin nähden. Tämä oli miellyttävä uutinen ODIN Offshore -rahastolle, jonka salkusta noin viisi prosenttia on sijoitettu Cameroniin.

Lisäksi tiedämme, että Halliburton on aikeissa fuusioitua Baker Hughesin kanssa. Meillä on salkussamme molempien yhtiöiden osakkeita. Tapasimme Houstonin matkallamme myös Halliburtonin pääjohtajan. Hän kannatti vahvasti fuusiota ja kertoi viranomaisprosessien sujuvan myönteisissä merkeissä. Tämän lisäksi myytävä liiketoiminta herättää huomattavaa ostokiinnostusta ja lisäksi vielä hyvään hintaan. Hän odottaa, että kauppa saadaan päätökseen marraskuussa. Osakemarkkinat hinnoittelevat Baker Hughesin edelleen huomattavalla alennuksella sovittuun vaihtosuhteeseen nähden.

Tiivistelmä, jossa otetaan huomioon tulevaisuuden näkymät
Olemme aiempaa tyytyväisempiä vierailumme kohteena olleisiin pohjoisamerikkalaisiin salkkuyhtiöihin, vaikka tämänhetkiset toimintaedellytykset ovat haasteellisia. Yhtiöt toimivat vakaalla pohjalla, niitä hoidetaan hyvin kokeneiden johtajien luotsauksessa ja ne toteuttavat oikeanlaisia toimenpiteitä pystyäkseen selviytymään voittajina tämänhetkisestä taantumasta. Nämä yhtiöt ovat kannattavia ja synnyttävät merkittäviä kassavirtoja, joita voidaan käyttää osingonmaksuun, omien osakkeiden takaisinostoon tai lisäarvoa kasvattaviin investointeihin tai yritysostoihin.

Markkinoilla vallitsee lyhyellä aikavälillä suuri epävarmuus, ja energiasektorin osakekurssit heiluvat öljyn hintakehityksen tahdissa. Uskomme öljyn hinnan nousevan aikaa myöten ja suhtaudumme siksi myönteisesti osakekurssien pidemmän aikavälin kehitykseen.

ODIN Offshore sijoittaa eri puolilla maailmaa toimiviin öljypalvelualan yhtiöihin. Nämä yhtiöt tarjoavat sekä on- että offshore-alan palveluja.

 

Tapasimme vierailumme aikana seuraavien yhtiöiden edustajia:

Öljypalveluala: Cameron, Halliburton, FMC Technologies, Schlumberger, TGS Nopec ja National Oilwell (kaikki ovat ODIN Offshoren salkkuyhtiöitä ja muodostavat noin kolmasosan koko salkusta) sekä lisäksi myös Atwood ja Diamond Offshore.

Öljy-yhtiöt: Anadarko Petroleum, Apache, EOG Resources ja ConocoPhillips.

 

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Lars Mohagen on vastaava salkunhoitaja ja hän on aiemmin työskennellyt sijoittajana, osakevälittäjänä ja analyytikkona.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.