Matka maailman suurimmaksi demokratiaksi kutsuttuun maahan

Salkunhoitajamme Oddbjørn Dybvad ja Harald Nissen vierailivat Mumbaissa saadakseen ajantasaista tietoa markkinoiden tilanteesta, käydäkseen muutamassa ODIN Emerging Markets -rahaston salkkuyhtiössä ja tehdäkseen mahdollisia uusia sijoituksia.

Lähes 1,3 miljardia henkeä käsittävä väestö, josta puolet on alle 25-vuotiaita, demokraattinen hallinto ja USA:n jälkeen maailman toiseksi suurin englanninkielinen väestö povaavat hyvin valoisaa tulevaisuutta Intialle. Talouskasvu on parin viime vuoden aikana ollut noin 7 prosentin luokkaa, ja koska bruttokansantuote on ainoastaan 1 600 dollaria asukasta kohti, Intian talouden pitäisi pystyä kasvamaan tällä tasolla pitkälle tulevaisuuteen.

Vastakohtien maa
Mumbaihin saavuttaessa saadaan kuitenkin muistutus siitä, että Intialla on myös edessään suuria haasteita. Laajat slummialueet ovat selkeä osoitus siitä, ettei talouskasvu jakaudu tasaisesti. Intiassa kansalaisten luku- ja kirjoitustaito on heikompi kuin monissa köyhemmissä maissa, puhtaasta vedestä ja käymälöistä on pulaa jne. Mumbain heikkokuntoiset ja täpötäydet tiet puhuvat selvää kieltään siitä, ettei tämän suuren maan infrastruktuuriin ole investoitu riittävästi. Myös Intian demokratia tarjoaa omia haasteitaan. Laajan ja tehottoman byrokratian takia sekä yksityisten että julkisten investointien toteuttaminen vie pitkän ajan.

Monet elävät edelleen ilman nykyaikaisia mukavuuksia

Monet elävät edelleen ilman nykyaikaisia mukavuuksia

Näistä haasteista huolimatta monet intialaiset yhtiöt menestyvät hyvin. Yksityistä elinkeinoelämää leimaavat yrittäjähenki ja voimakas halu hyödyntää kasvavan keskiluokan tarjoama potentiaali. Erityisen hyvin menestyvät sellaiset yhtiöt, joiden liiketoiminta perustuu tavaroiden ja palvelujen myymiseen suoraan intialaiselle kuluttajalle. Myös Narendra Modin viimevuotinen valinta pääministeriksi on synnyttänyt suuria odotuksia siitä, että maassa tehdään vastaisuudessa tärkeitä uudistuksia sekä sijoituksia infrastruktuuriin ja pyritään aiempaa voimakkaammin houkuttelemaan ulkomaista pääomaa valikoiduille teollisuusaloille. Mumbaissa tapaamamme eri yhtiöiden edustajat olivat yleisesti ottaen sitä mieltä, että Modi saa tulevina vuosina aikaan useita myönteisiä muutoksia Intian elinkeinoelämässä.

Hiusöljyt käyvät kaupaksi
Vaikka Unileverin ja Nestlen kaltaiset suuret maailmanlaajuiset toimijat ovatkin onnistuneet länsimaisten kulutustavaroiden myynnissä Intiassa hyvin, myös useat paikalliset yhtiöt ovat menestyneet erinomaisesti sellaisten tuotteiden myynnissä, jotka on räätälöity vielä paremmin vastaamaan paikallisia käyttötottumuksia. Vierailimme Marico ja Bajaj Corp. -nimisissä yhtiöissä. Ne myyvät länsimaissa lähes tuntematonta tuotetta, nimittäin hiusöljyä. Peräti 92 prosenttia Intian väestöstä käyttää hiusöljyä, jonka uskotaan ravitsevan hiuksia. Yleisimmin käytetään puhdasta kookospähkinäöljyä, ja Marico on saavuttanut Parachute-tuotemerkillään 57 prosentin markkinaosuuden kookospähkinäöljyyn perustuvan hiusöljyn markkinoilla. Maricon myynti on kasvanut yli 20 prosenttia, ja sen katetuottoprosentti on 15–16.

Oddbjørn saa kaikenlaista hiusöljyyn liittyvää tietoa vieraillessaan Bajaj Corp. -yhtiössä

Oddbjørn saa kaikenlaista hiusöljyyn liittyvää tietoa vieraillessaan Bajaj Corp. -yhtiössä

Bajaj Corpin vahvuutena on markkinoiden toinen osa-alue eli niin kutsutut ”value added oils”, jotka perustuvat parafiiniin ja joihin on lisätty manteliöljyn tai karviaisöljyn kaltaisia luonnonöljyjä. Köyhimmät intialaiset käyttävät hiuksissaan samaa öljyä kuin he käyttävät ruoanvalmistuksessa, kun taas hieman vauraammat henkilöt käyttävät Maricon Parachuten kaltaisia merkkituotteita. Jos käytettävissä on vielä enemmän rahaa, valinta osuu erikoisöljyihin, joiden myynnistä vastaa pääasiallisesti Bajaj. Bajaj-yhtiön liikevaihto onkin kasvanut voimakkaasti eli samassa tahdissa kuin intialaisten käytettävissä olevat tulot.

Pankki
Toinen tapa hyötyä Intian keskiluokan kasvusta on sijoittaa pankkeihin tai muihin rahoituslaitoksiin. Vain alle puolella väestöstä on tällä hetkellä pankkitili. Tämän takia kasvupotentiaalia on runsaasti, olipa sitten kyse yksinkertaisesta säästötilistä tai kulutusluotoista ja asuntolainoista. Tapasimme muun muassa Intian suurimman yksityisomistuksessa olevan pankin, HDFC Bankin, edustajia. Pankin antolainaus on noussut yli 20 prosenttia vuodessa. Laajan sivukonttoriverkoston lisäksi pankki alkoi jo varhaisessa vaiheessa tarjota internet- ja mobiilipohjaisia pankkipalveluja, ja 63 prosenttia pankin toimeksiannoista tapahtuu nykyään näiden kanavien välityksellä.

Vierailimme myös Mahindra & Mahindra Financial Services (MMFS) -pankissa, johon rahastomme on sijoittanut vuodesta 2013 lähtien. MMFS on rahoituslaitos, joka toimii Intian maaseudulla ja antaa lainoja muun muassa traktoreiden, autojen ja muiden hyötyajoneuvojen ostoon Intian maaseudulla. Intiassa on 650 000 kylää, ja MMFS on erikoistunut näissä kylissä asuvien ja tavallisten pankkipalvelujen ulottumattomissa olevien henkilöiden palvelemiseen.

IT
Intia on tunnettu merkittävästä IT-teollisuudestaan. Olemme sijoittaneet Oracle Financial Services Software -yhtiöön, joka toimittaa tietojärjestelmiä eri puolilla maailmaa sijaitseviin pankkeihin ja rahoituslaitoksiin. Tapasimme Mumbaissa yhtiön rahoitusjohtajan, joka perehdytti meidät tämänhetkisen digitaalisen muutoksen pankeille aiheuttamiin haasteisiin ja siihen, miten Oracle toimii pankkien tärkeänä tukipilarina niiden mukauttaessa pankkijärjestelmiään ja mobiilimaksupalvelujaan.

Oracle Financial Services Software -yhtiön pääkonttori Mumbaissa

Oracle Financial Services Software -yhtiön pääkonttori Mumbaissa

Toivoa tulevaisuudelle
Intiassa vallalla oleva optimismi tarttuu vääjäämättä maassa vieraileviin ihmisiin. Maan kohtaamista haasteista huolimatta useimmat tapaamistamme henkilöistä ilmaisevat uskovansa vahvasti nykyistä parempaan tulevaisuuteen. Narendra Modi ei muuta Intiaa päivässä, mutta on hyvä syy uskoa, että hän pystyy luomaan vankan perustan entistä kestävämmälle kasvulle tässä maailman suurimmassa demokratiassa.

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Harald Nissen on työskennellyt ODINilla vuodesta 2010. Tänä päivänä Harald osallistuu ODIN Global ja ODIN USA rahastojen salkunhoidossa.  

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.