Heikentyneet taloudelliset näkymät ovat saaneet sijoittajat varovaisiksi yritysten tulosodotusten suhteen. Myös Saksan talouden kehitys on pettänyt ja Saksan hallitus on laskenut omia kasvuennusteitaan vuosille 2014 ja 2015. Aiempaa kasvuarviota tälle vuodelle on laskettu 1,8 prosentista 1,2 prosenttiin. Vuonna 2015 talouden odotetaan kasvavan Saksassa 1,3 prosenttia aiemman 2 prosentin sijaan.
Myös Ukrainan tilanne on lisännyt epävarmuutta ja vaikuttanut Euroopan maiden vientiin. Aasiassa Kiinan kasvuodotusten lasku ja Hong Kongin tilanne vaikuttavat myös negatiivisesti. Lisäksi olemme saaneet uuden globaalin tautiuhan, Ebolan.
Brentöljyn hinta on laskenut voimakkaasti viimeisen 3-4 kuukauden aikana. Hinta on tullut alas 110 dollarista reiluun 80 dollariin johtuen kysynnän vähentymisestä samalla kun tuotanto on säilynyt ennallaan. Öljyn hinnan lasku on vaikuttanut etenkin Norjan pörssiin ja Offshore-yhtiöihin. Offshore yhtiöt ovat kärsineet lisäksi öljy-yhtiöiden alhaisesta investointitahdista. Noin neljännes Oslon pörssin yhtiöistä on öljyriippuvaisia.
Onko mitään positiivista näkyvissä?
Mielestämme on kyse markkinoiden korjausliikkeestä, ei markkinaromahduksesta tai markkinoiden käänteestä. Pohjoismaisista pörsseistä etenkään Norjaa ei voi pitää kalliina mitattuna kirja-arvoilla tai tuotoilla. Syksy on perinteisesti ollut levotonta pörsseissä. Huolimatta viime päivien heikommista luvuista näyttää USA:n talous johtavan taloudet kasvuun. Kiinan viranomaiset pitävät yllä kasvua ja myös Euroopassa on toiveita talouden elpymisestä.