Korot tulevat ja menevät

Keskuspankit jatkavat korkojen nostamista eivätkä suunnittele niiden laskemista lähiaikoina. Osakemarkkinat eivät ole tästä kovin mielissään, mutta keskuspankkien sanoja ei tulisi aina pitää absoluuttisena totuutena.

Osakemarkkinat yleensä nousevat, kun keskuspankit alkavat laskea korkoja. Vaikka tämä onkin mahdollisesti lykätty hieman tulevaisuuteen, uskomme korkojen laskevan ensi vuoden aikana.

Pörssikehitys syyskuussa

Syyskuu oli vaikea kuukausi rahoitusmarkkinoilla. Osakekurssit laskivat ja korot nousivat. Erityisen huonosti kävi joillekin IT- ja bioteknologiaosakkeille, erityisesti Yhdysvaltain pörsseissä. Nasdaq-indeksi laski lähes 6 prosenttia kuukauden aikana. Syyskuu oli kuukausi, jolloin keskuspankeille kiinnitettiin paljon huomiota. Sekä Norjan että Ruotsin keskuspankki nostivat korkojaan tänä kuukautena 0,25 prosentilla. Yhdysvalloissa korot pysyivät ennallaan. Tämä ei ollut odottamatonta, mutta markkinat eivät pitäneet keskuspankkien odotuksiin tehdystä muutoksesta. Kuukauden yleinen viesti keskuspankeilta oli, että korot tulevat olemaan korkeammat pidempään kuin aiemmin oli ajateltu. Vuoden 2024 aikana toivottuja korkojen laskuja ei ole tulossa hetkeen. Myös pitkät korot nousivat kuukauden aikana. “Maailman tärkein korko”, yhdysvaltalainen 10 vuoden valtionlainan korko, nousi yli 4,6 prosenttiin kuukauden aikana. Yhdysvaltain 10 vuoden korko ei ole ollut näin korkea sitten vuoden 2007 finanssikriisiä edeltävän ajan. Nousevat korot luovat tällä hetkellä vastatuulta osakemarkkinoille. Positiivista on, että korot nousevat, koska talouskasvun näkymät ovat paranemassa.

Korkeat korot pitkään, vai?

Tällä hetkellä markkinoiden tunnelmaa voisi kuvailla “taisteluksi” inflaation ja korkojen välillä, jossa talous on keskellä ja voi joutua tämän kamppailun “uhriksi”. Vahva talous, elvyttävä finanssipolitiikka ja matala työttömyys ovat ammuksia niille, jotka haluavat jatkaa korkojen nostamista. Toisaalta korkeat korot ja nousevat energiahinnat lisäävät paineita yrityksille ja kuluttajille. Seurauksena saattaa olla korkeampi työttömyys ja heikentynyt kulutus. Toistaiseksi näyttää siltä, että talous selviää hyvin huolimatta kaikista korkojen nostoista. On kuitenkin muistettava, että korkojen nostojen vaikutukset talouteen näkyvät usein 9–12 kuukauden viiveellä. Tämä tekee keskuspankin työstä haastavaa ja lisää epävarmuutta talouden mahdollisuuksista.

Historia osoittaa, että heikoin periodi osakemarkkinoilla on, kun keskuspankit nostavat korkoja ja talouskasvu hidastuu. Tässä tilanteessa olemme olleet vuoden 2022 alusta lähtien. Seuraava vaihe on yleensä laskusuhdanne, jolloin korot laskevat. Silloin pörssikurssit usein nousevat, ennen kaikkea alhaisempien korkojen vuoksi. Olemme siirtymässä tähän vaiheeseen. Paras aika ostaa osakkeita on historiallisesti ollut suunnilleen samaan aikaan, kun keskuspankki lopettaa korkojen nostamisen. Olemme hyvin lähellä tätä hetkeä nyt. Tähän asti tämä muistuttaa paljon sitä, mitä olemme nähneet aikaisemmin, kun pörssit ovat olleet heikkoja vuoden 2022 alusta.

Yhdistelmä laskevia pörssejä viimeisen 20 kuukauden aikana ja yrityksiä, jotka ansaitsevat enemmän rahaa, tarkoittaa, että osakkeet eivät enää vaikuta kalliilta tällä hetkellä. Jos saamme korkojen laskua ilman, että talous heikkenee liikaa, tämä on erittäin suotuisa yhdistelmä osakemarkkinoille. Silloin voimme odottaa todella hyviä aikoja.

Syyskuussa keskuspankit puhuivat korkeista koroista, jotka tulevat pysymään korkeina pitkään. Ei tulisi aina kuunnella, mitä keskuspankit sanovat, vaan enemmänkin katsoa, mitä ne tekevät. Historia osoittaa, että viimeisen koronnoston ja ensimmäisen korkoleikkauksen välillä harvoin kuluu pitkä aika. Siksi ei ole lainkaan varmaa, ettemmekö saisi korkoleikkauksia jo vuoden 2024 viimeisellä puoliskolla. Sinä päivänä, kun markkinat palauttavat uskonsa tähän, on hyvä mahdollisuus, että pörssit alkavat jälleen nousta.

 

Kirjoittanut

Sijoitusjohtaja
Alexander Millerillä on MBA (Master of Business Administration) -tutkinto Wyomingin yliopistosta ja hän on NHI:n / NFF:n (Norges Handelshøyskole/Norske Finansanalytikeres Forening) valtuuttama rahoitusanalyytikko.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.