Sammakko ei muutu prinssiksi

Älä unohda hyviä yhtiöitä vaikka markkinoilla kuohuu. Pidä ne ja unohda muut.

Keskellä kovinta markkinaheiluntaa ja sensaatiohakuisia otsikoita on helppo unohtaa, mitä osakkeet oikeasti ovat. Mediasta voi saada sellaisen käsityksen, että osakemarkkinat ovat kuin kasino täynnä pelihimoisia optimisteja yhtenä päivän ja hätääntyneitä keinottelijoita toisena.

Kumpaankin ääripäähän voi toki törmätä, mutta osakemarkkinat ovat kuitenkin lopulta paikka, jossa yhtiön osakkeet vaihtavat omistajaa. Välillä koetaan nousuja ja välillä laskuja, mutta hyvät yhtiöt kasvavat tasaisesti ja tarjoavat hyvää tuottoa pitkällä tähtäimellä.

Hyvät yhtiöt ovat jatkossakin hyviä – pörssin ylä- ja alamäistä huolimatta -, ja huonot yhtiöt huonoja.

Tämä ei ole pelkästään ODINin lähestymistapa, myös konsulttipalveluja tarjoava, sveitsiläisen Credit Suissen omistama, HOLT jakaa näkemyksemme. HOLTin pari vuotta sitten tekemästä laajasta tutkimuksesta ilmenee, että yhtiöt, joilla on operatiivisia etuja, ja joiden pääoman tuotto on korkealla tasolla, pysyvät hyvinä yhtiöinä jatkossakin[1]. Käänteisesti; heikot yhtiöt myös pysyvät heikkoina.

Yhtiöt, joilla on hyvä kannattavuus säilyttävät usein kilpailuetunsa verrattuna yhtiöihin, joilla sijoitetun pääoman tuotto on luonnollisesti hyvä, jos osakkeita voi ostaa järkevään hintaan. Arvossaan paljon laskeneet osakkeet voivat vaikuttaa hyvältä sijoituskohteelta, mutta tutkimuksen mukaan on kannattavampaa maksaa täysi hinta laadusta kuin alennettu hinta ”sammakosta, josta toivotaan prinssiä”.

Erota jyvät akanoista

Mikä sitten erottaa hyvän yhtiön huonosta? Olemme kirjoittaneet aiheesta laajasti aiemmin, mutta haluamme nostaa yhden HOLTin kriteerin esille: korkea tuotto (kassavirta) verrattuna sijoitettuun pääomaan (CFROI). Tämä on myös yksi sijoitusfilosofiamme tukijaloista.

HOLTin tutkimuksessa vuodelta 2013 ilmeni, että parhaalla 20 %:lla yhtiöistä oli ajanjaksolla 1993 – 2013 vuotuinen osaketuottoprosentti 10,9 CFROI:lla mitattuna. Vastaavat luvut olivat markkinoilla 9,1 % ja heikoimmilla yhtiöillä 4,5 %.

Se että reilu pääoman tuotto ja hyvä kasvu johtavat myös kurssinousuun ei ole rakettitiedettä. Kiinnostavaa on kuitenkin se, että hyvin tuottavat yhtiöt ovat myös hyviä myös jatkossa, kun taas huonot ovat pääsääntöisesti huonoja jatkossa. Poikkeuksia sääntöön löytyy tietysti aina.

Sijoittajalegenda Warren Buffetia lainaten:

«It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price».

Pörssilaskun myötä on ehkä mahdollista ostaa näitä mahtavia yhtiöitä käypään hintaan.

[1] Lähde: Credit Suisse HOLT: HOLT Wealth Creation Principles: Was Warren Buffett Right: Do Wonderful Companies Remain Wonderful

Kirjoittanut

Vanhempi salkunhoitaja
Oddbjørn Dybvad on Norjan kauppakorkeakoulusta valmistunut ekonomi. Hän on työskennellyt aikaisemmin rahastoanalyytikkona.

Tilaa ODINin uutiskirje

Pysy ajan tasalla rahastojesi kehityksestä ja siitä, miten pyrimme tarjoamaan sinulle parhaan mahdollisen tuoton sijoittamalla. Lisäksi saat hyödyllisiä säästämisvinkkejä matkan varrella.